V krátkosti Vám překládáme článek ze zdroje dpreview.com.

Rozpoznejte rozdíly: Porovnání objektivu za $430 7Artisanss s Leica Summilux-M za $5,895

Je dobře známo, že lepší optika nakonec vede k lepším obrázkům, protože kvalitnější sklo a komponenty ovlivňují dopad světla na obrazový senzor uvnitř fotoaparátu. Ale liší se tolik levnější sklo od drahého? Rádi bychom si mysleli, že se trochu liší, ale nedávné srovnání Leica Rumors ukazuje, jak blízko může být levný objektiv k neuvěřitelně drahému objektivu, téměř 14 násobně tak drahému.

V slepém srovnání Leica Rumors postavila objektiv Leica Summilux-M 35mm F1,4 ASPH (5 895 $) proti objektivu 7Artisans 35 mm F1,4 (430 $). Všechny snímky byly vyfotografovány na fotoaparát Fujifilm GFX 50R s použitím stejných nastavení. Níže jsme vložili obrázky z účtu Flikru Leica Rumors, které jsme na jejich webových stránkách prezentovali ve stejném pořadí, jaké má Leica Rumors. Můžete si pozorně prohlížet a dokonce stahovat obrázky v plném rozlišení z Flickru, abyste je mohli pozorněji prohlédnout. Na konci obrázků se s vámi podělíme o to, jaké fotografie byly pořízeny na jaký objektiv, takže pokud si chcete zkazit překvapení, nesklouzněte příliš brzy dolů.

1-A

1-B 2-A 2-B 3-A 3-B 4-A 4-B

Nyní, když jste měli nějaký čas na porovnání fotografií, jste si jisti, že víte, které záběry jsou z kterého objektivu? Níže jsou uvedeny odpovědi:

  • Scény 1–3 (Leica je A, 7 Artisans je B)
  • Scéna 4 (Leica je B, 7 Artisans je A)

I když se jedná o poněkud extrémní srovnání, které v žádném případě není vědecké ani reprezentativní, pokud jde o konstrukci nabo kvalitu výroby obou objektivů, ale ukazuje, jak daleko došla nízkorozpočtová optika v průběhu let. Nakonec nejlepší volbou je ten, který vyhovuje vašim potřebám.