Zima, s její bílou přikrývkou a magickou atmosférou, nabízí fotografům jedinečnou příležitost zachytit dechberoucí záběry. Od padajících sněhových vloček po zasněžené krajiny, každý moment je plný neopakovatelné krásy. Jak ale přeměnit tuto krásu na úchvatné fotografie?

Tajemství rychlé uzávěrky:

Zachyťte dynamiku padajícího sněhu s rychlým uzávěrem. Začněte s 1/250 a experimentujte s kratšími časy pro jedinečné efekty. Padající sněhové vločky mohou vytvořit velmi zajímavou hloubku záběru kolem vašeho hlavního objektu.

Světlo v bílém světě:

Sníh může oklamat automatický systém fotoaparátu. Senzor si může myslet, že záběr je příliš světlý a bílý, proto se fotoaparát automaticky pokusí přizpůsobit obraz tak, aby ztmavil scénu, čímž se sníh bude jevit šedý, namísto bílého. Zvyšte expoziční kompenzaci o +0,3EV až +0,7EV pro čistší bílou a zachování jasu scény. Několikrát otestujte a přizpůsobte expozici. Vaše zimní fotografie tak získají potřebný kontrast a živost.

Bílá skutečně bílá:

Sníh má tendenci získat na snímku namodralý tón, zejména pokud je jasná obloha nebo používáme-li automatický režim. Při západu slunce však může sníh nabýt barvy z teplejšího spektra. Modrá barva dodá záběru pocit chladu, zatímco teplejší odstín přibližující se oranžové umocňuje dojem západu slunce. Tyto tóny v některých případech mohou působit přehnaně. Řešení je více od automatického vyvážení bílé, přes presety, nastavení konkrétní teploty, až po manuální nastavení změřením neutrální plochy, použitím například bílého papíru. Cílem je vyladit nastavení bílé tak, aby barvy odpovídaly co nejvíce realitě.

Pravidlo Sunny 16:

Nastavení ISO, uzávěru a clony v zimě může být náročné. Ostré slunce, zářivý sníh a nepředvídatelné počasí vytváří náročné podmínky. Pravidlo Sunny 16 vám poslouží jako skvělý výchozí bod pro zachycení dokonalých záběrů. Ve slunečný den nastavte ISO 100, uzávěr 1/100 a clonu f/16. Pokud potřebujete zachytit rychlejší pohyb upravte ISO a uzávěr, clonu však ponechte na f/16. Pravidlo si přizpůsobte podle množství sněhu na záběru a světelných podmínek.

Vodící linie:

Vodící linie jsou kompoziční technikou, kde lidsky vytvořené nebo přírodní linie vedou pohled diváka přes fotografii k subjektu nebo k srdci záběru. Je to jednoduchý koncept, který využívá spousty profesionálů. Zimní fotografie může obsahovat hodně bílé barvy, což kompozičně vytváří více negativního prostoru, než byste chtěli. Abyste věci udělali zajímavými, můžete najít pomyslné linie, které se pohybují diagonálně přes vaši scénu a vedou přímo k focenému objektu (například vrcholy hor, stěny budov či chodníky). Tato techniky vdechne vašemu záběru hloubku a upozorní diváky na důležitý bod.

Zoom pro flexibilitu:

Pevný objektiv sice dokáže pořizovat skvělé záběry, ale neposkytuje tolik flexibility jako zoomovací objektiv. Zoom vám umožní zachytit makro detail sněhové vločky a vzápětí panoramatický záběr zasněžené krajiny bez nutnosti výměny objektivů v chladném prostředí. Nedoporučujeme příliš často měnit objektivy venku v chladném počasí, protože dochází k vystavování vnitřních částí fotoaparátu povětrnostním vlivům.

Golden hour v zimním hávu:

Oblíbené zlaté hodiny, hodinu po východu a před západem slunce, jsou soupeř pro fotografování země. V zimě se však golden hour posouvají, a to v náš prospěch. Výhodou je, že západ slunce přichází dříve a východ později, takže nemusíte vstávat ve 4 ráno abyste zachytili dokonalý východ slunce nad zasněženou krajinou. Sledujte předpověď počasí, ta vám napoví přesné časy východu a západu slunce.

Kontrast pro oživení fotografií:

Sníh může na neupraveném záběru působit mdle. Nebojte se při editaci zvýšit kontrast, přizpůsobit černou barvu, saturaci a stíny, abyste své fotografii vrátili život.

Tipy pro inspiraci:

  • Experimentujte s různými úhly a kompozicemi.
  • Využijte odrazy v ledu a sněhu.
  • Zachyťte stopy ve sněhu pro dynamický efekt.
  • Fotografujte lidi v zimních aktivitách.
  • Nezapomeňte na detaily – sněhové vločky, ledové krystaly, zamrzlé větvičky.

Zima však nemusí být přítelem pro váš fotoaparát. Zde jsou 2 faktory, na které byste neměli zapomenout

Výkon baterie v zimě

Chlad je nepřítelem baterií. Udržujte je v teple ve vnitřních kapsách bundy a vždy mějte s sebou náhradní. Zabraňte tak nepříjemným překvapením a prodlužte životnost vašich baterií.

Ochrana před vlhkostí

Suchý sníh není hrozbou, ale otřete jej z fotoaparátu rukavicí, ručníkem nebo jinou látkou. Rukou byste sníh roztál a voda by se mohla dostat do fotoaparátu. Chladné počasí neovlivňuje funkci fotoaparátu. Problémem může být vlhkost, ta při vstupu do teplého prostředí může způsobit zamlžení objektivu. Prevence je jednoduchá – umístěte fotoaparát do vzduchotěsného sáčku nebo vaku před vstupem do interiéru. Vzniklý kondenzát neutírejte, ale nechte zařízení zahřát a odpočívat na ručníku.