B- grip držák fotoaparátuAneb "kolt" proklatě nízko a připravený ke "střelbě". Ano, mobilní držák „b-grip" pro fotoaparát nebo případně také videokameru může evokovat tento oblíbený "kovbojský" prvek. Faktem je, že díky držáku můžeme mít fotoaparát během chůze bezpečně připevněný "u pasu", ale jakmile ho potřebujeme, můžeme ho pohotově, rychle a jednoduše od držáku odpojit a okamžitě zaznamenat to, co nás zaujalo, anebo co potřebujeme. Vyzkoušel jsem inovovaný model držáku B-Grip. Má lehce upravený design a novou pojistku rychloupínací destičky.

B- grip držák fotoaparátuMěl jsem k dispozici základní prodejní balení „b-grip", které obsahuje samotný držák na opasek, rychloupínací destičku pro připojení fotoaparátu a široký opasek s robustní sponou - přezkou. Opasek protáhneme horními oky - poutka či průvlaky. Jak je zřejmé i z připojených fotografií, opasek přirozeně vedeme spodní stranou držáku.

Poutka jsou úzká a jejich délka „na milimetr" odpovídá šíři opasku, který má také poměrně velkou tloušťku, nasouvání tedy nejde „jako po másle", ale předpokládám, že to je účel, neboť i díky tomu držák pevně „sedí" na svém místě.

B- grip držák fotoaparátuNasadíme přezku a posuneme ji tak, jak nám to nejlépe vyhovuje, tedy - přímo na svém pasu, ale také s ohledem na přesné umístění samotného držáku. Praváci to mají snadnější. Fotoaparáty mají úchopová madla vpravo a pravou rukou je také máme v základním držení, levá ruka je pomocná, tudíž i držák na fotoaparát je vhodné umístit na pravou stranu. Jak hodně nebo méně do strany, tedy na svůj bok, jej umístíme, to už je zcela individuální - každému vyhovuje něco jiného nejen v zásadních věcech, ale i v těchto drobných nuancích.

B-grip má ještě dvojici užších a celkově menších poutek ve spodní části. Slouží pro velmi pevné uchycení držáku upnutím k noze pomocí užšího popruhu nebo řemínku. Ten ovšem v základním balení chybí. Jak jsme si ověřili během krátkého testování, pro běžné použití držáku není takto pevné uchycení zapotřebí. Dokonce může být i na obtíž. Opět - je to věc individuální volby a potřeby. Faktem je, že tvar držáku dobře rozloží váhu fotoaparátu na stehně a spolu s poměrně pevným upnutím v pase širokým opaskem zamezuje nepříjemným a nežádoucím pohybům během chůze, a to i svižné. Nicméně uživatelé, kteří takto pevnou fixaci držáku k noze pomocí druhého popruhu nebo řemínku potřebují, mají vhodné řešení připravené.

B- grip držák fotoaparátuChceme fotografovat - stačí tedy odjistit pojistku, uchopit přístroj do pravé ruky, levou rukou uvolnit destičku s upnutým fotoaparátem a „v mžiku" můžeme začít pořizovat fotografie nebo zahájit natáčení videoklipu.

Zaměříme-li se na novou rychloupínací destičku pro uchycení fotoaparátu, pak nás zaujme nová, jednoduchá pojistka, zabraňující nechtěnému otevření. Nic na ní není, řekneme si, ale faktem je, že přispívá k dobrému pocitu, že opravdu nemůže dojít z jakéhokoli důvodu k uvolnění destičky z lůžka v b-gripu a k neočekávanému pádu fotoaparátu s velmi nepříjemnými následky. Podíváme-li se podrobněji na rychloupínací destičku, vidíme, že je umístěna do tvarovaného lůžka v držáku, ze kterého ji můžeme vyjmout po odemknutí pojistky a uvolnění klasického pákového zámku, jaký je použit i u rychloupínacích destiček pro tripody a monopody. Koneckonců to byl záměr výrobce - s některými hlavicemi stativů je destička „b-gripu" kompatibilní, a tudíž lze ji rychle na stativ připevnit.

B- grip držák fotoaparátuDetailní pohled na páčku pro uvolnění rychloupínací destičky. Vidět je i její pojistka, která zajišťuje páčku v uzamčené poloze a přispívá k bezpečnému uchycení fotoaparátu.

Rychloupínací destička má vnější materiál, na který dosedá tělo fotoaparátu, z měkkého plastu s poměrně výraznou texturou. Toto řešení slouží k šetrnému, ale pevnému a bezpečnému upnutí fotoaparátu.

B- grip držák fotoaparátuŠroub pro připojení destičky k fotoaparátu je opatřen vložkou z měkkého plastu, jehož vlastnosti se blíží pryži. Tato vložka slouží jako pojistka proti samovolnému povolení šroubu.

Držák „b-grip" - základní údaje v kostce:

Materiál: nylonové vlákno se skleněnými mikrokuličkami
Maximální zatížení: 8 kg (výrobce provedl zkoušku odolnosti při zatížení 32+ kg)
Rozměry: (d × š × v) a hmotnost: 19,5 × 8,5 × 3,5 cm a 135 g
Uchycení fotoaparátu: rychloupínací destička a 1/4" stativový šroub
Destička je vhodná pro většinu stativů podle německé normy DIN 4503-2 a stativů s hlavicí se čtvrtinovým závitem; výrobce uvádí, že je zajištěna kompatibilita se stativy Manfrotto a Velbon a v případě japonské značky uvádí i seznam kompatibilních stativů a hlavic: QB-145 PH-145, PHD-41Q, SHERPA 435, ULTRA LUXi L, QB-157 PH-157Q, SHERPA 200R, 250R, 450R, 600R, 750R, 800R, QB-62 PHD-52Q, 62Q, 42Q, QHD-53D, QB-46, EX-430, 440, 444, 888, 530, 540, 630 a 640

Stručně na závěr

Nový držák fotoaparátu „b-grip" umožňuje nosit fotografický přístroj pohodlně, bezpečně a tak, abychom ho měli stále pohotově po ruce, kdykoli ho potřebujeme nebo chceme použít, a přitom mít při pohybu volné ruce. Jak jsem si během krátkého testování ověřil, při běžné i rychlé chůzi a také při pohybu v mírně členitém terénu nedochází k nepříjemnému pohybu, posunu či ke „kymácení" držáku s upnutým fotoaparátem.
Kdykoli potřebujeme nebo chceme během chůze fotoaparát použít, máme ho během pár okamžiků vyjmutý z lůžka držáku a hned můžeme fotografovat nebo nahrávat video. Držák „b-grip" představuje nápadité, praktické a pružně použitelné řešení a má široké uplatnění - na vycházky a výlety, dovolené, reportáže, expedice. Obecně tam, kde potřebujeme a chceme mít během chůze volné ruce a fotoaparát chceme mít pevně a bezpečně upnutý, a přitom snadno, rychle a pohotově dostupný pro okamžité použití bez jakýchkoli složitých manipulací a komplikací. Pokud si s sebou na procházku nebo výlet nechceme brát brašnu nebo batoh, do nichž bychom mohli fotoaparát schovat, začne-li neočekávaně pršet nebo padat mokrý sníh, můžeme se zajímat o "Travel kit", sadu držáku „b-grip" s pláštěnkou. Tuto sadu jsem ale "v rukou" neměl.
Doporučená prodejní cena základního setu „b-grip" je 1090 Kč. To je relativně hodně peněz, ale pokud zvážíme, že je pro naši potřebu toto řešení přínosem, nejspíš nebudeme váhat. A podle zkušeností z krátkého testování nebudeme zklamáni, B-grip je opravdu praktické a nápaditě řešené příslušenství.