Canon EF 35/2,0 IS USMCanon rozšířil řadu objektivů EF o dva nové kvalitní modely, základní zoom EF 24-70 mm F/4L IS USM a objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností EF 35 mm f/2 IS USM. Oba jsou určeny pro fotografické nadšence a profesionály., oba mají odolný a kompaktní design a oba mají poměrně široké využití, kupříkladu pro fotografii reportážní a z cest nebo pro portréty. Širokoúhlý objektiv EF 35 mm 1:2 IS USM je první 35mm objektiv se čtyřkrokovým systémem optické stabilizace obrazu, který usnadňuje snímání i za špatných světelných podmínek a má inteligentní detekci panningu, sledování objektu v pohybu se stabilizací obrazu pouze v kolmém směru na plynulý pohyb přístroje. Režim panning stabilizátor zapne automaticky a umožňuje zachytit pohyb s větší přesností.

Technické parametry objektivu poskytují velkou flexibilitu při fotografování scén a objektů z širších úhlů. Základní clonové číslo f/2 umožňuje pracovat s malou hloubkou ostrosti a na příjemném charakteru rozostřených oblastí obrazu má svůj podíl také optimalizovaný kruhový otvor clony.

Canon EF 35/2,0 IS USMOptická konstrukce využívá asférický optický člen GMo - aspherical glass-moulded element. Je umístěn v zadní části, aby korigoval vady celého optického systému. A každý díl je opatřen povrchovou úpravou Super Spectra pro efektivní snížení odlesků. Výrobce také zdůrazňuje, že optický systém celkově dobře optimalizoval tak, aby zajistil kvalitní vyvážení barev a aby bylo třeba minimální následné softwarové zpracování snímků. Kombinace ultrazvukového pohonu USM - UltraSonic Motor a vysokého výkonu procesoru poskytuje rychlé a přesné automatické ostření. Samozřejmě je také možné používat plné manuální zaostřování. Je ideální pro nejnovější digitální zrcadlovku s plnoformátovým obrazovým snímačem EOS 6D.

Objektiv má odolnou konstrukci, je prachotěsný a odolný proti vnikání vlhkosti. Spolu se dvěma nejnovějšími objektivy nabídl Canon nové krytky Mark II s úchytem ve středu krytu na rozdíl od klasického uchycení po obvodu. Jednoduché stlačení páček umožňuje rychlé, pohotové sejmutí a nasazení. Od ledna 2013 budou nové krytky u všech objektivů EF a také je bude přirozeně možné pořídit samostatně.

Canon EF 35 mm 1:2 IS USM - základní údaje:

Optická konstrukce: 10 členů, 8 skupin
Zorné úhly (horizontální, vertikální a diagonální): 63, 38 a 54 °
Počet lamel clony: 8
Základní clonové číslo: 2
Maximální clonové číslo: 22
Minimální zaostřovací vzdálenost: 0,24 m
Maximální zvětšení obrazu: 0,24×
Informace o vzdálenosti: ano, je k dispozici
Systém optické stabilizace obrazu: ano, 4krokový
Pohon autofokusu: kruhový USM
Odolnost vůči prachu a vlhkosti: ano
Průměr snímacích filtrů: 67 mm
Rozměry (maximální průměr × délka): 77,9 × 62,6 mm
Hmotnost: 335 g
Příslušenství: kryt objektivu E-67 II, sluneční clona EW-72, měkké pouzdro LP1116