Canon EOS-1D X je určen profesionálům a nejnáročnějším semiprofi a amatérským fotografům. Fotoaparát je vybaven novým plnoformátovým snímačem CMOS s rozlišením 18 milionů efektivních pixelů, dvojicí nových procesorů DIGIC 5+, vylepšeným systémem automatického zaostřování a zcela novou technologií měření expozice. Umožňuje snímat s větší přesností a rychlostí než jakékoli předešlé modely. Kupříkladu souvislé snímání má mít rychlost až 14 obrázků za sekundu (s AF 12 obr./s).

Ačkoli se od předchozích profimodelů 1D Mk. IV a 1Ds Mk. III na první pohled příliš neliší, byl do velké míry přepracován a disponuje více funkcemi. Nicméně podle vyjádření zástupců firmy Canon, i když je nový fotoaparát celkově inovován, pokud bude hlavním hlediskem přínos pro zlepšenou kvalitu obrazu, pak podstatné vylepšení spočívá především v novém plnoformátovém obrazovém snímači. Někomu nejspíš bude „vrtat hlavou", proč nemá rozlišení 21 Mpx, ale „jen" 18 Mpx.

*Vývojáři Canon vycházeli z úvahy, že tak velké rozlišení většina uživatelů nepotřebuje, avšak všichni uvítají zvýšení provozních rychlostí a hlavně zlepšení obrazové kvality. A tak kupříkladu nový model nabídne obraz s ještě nižší hladinou digitálního šumu než 1D Mk. IV a 1Ds Mk. III. Velikost pixelu je větší než u 1Ds Mk. III a 5D Mk. II (6,95 oproti 6,4 mikronů) a při srovnání s 1D Mk. IV je rozdíl ještě výraznější: 5,7 mikronů. To je důležitý faktor pro schopnost zachycovat světlo, pro zvýšení odstupu signálu od šumu a pro celkovou reprodukční charakteristiku obrazu.

Nových technologií je ale použito víc. Není to „jen" nově vyvinutý 18,1megapixelový full-frame CMOS snímač s výjimečnou pružností, jehož vylepšená architektura nabízí jedinečný rozsah obecné citlivosti ISO 100 až 51 200 s možností rozšíření až na 204 800. Dodejme, že snímač využívá integrovanou samočisticí jednotku. Vlnové vibrace, podobné těm z ultrazvukových motorů, efektivně setřesou ze snímače případný prach nebo jiné drobné nečistoty. Je to i dvojice procesorů DIGIC 5+ s dvoukrokovým systémem snížení šumu. Procesory poskytují velmi vysoký výkon a jsou až třikrát rychlejší než standardní procesor DIGIC 5. Procesory zpracovávají samostatně velké množství obrazových dat. V kombinaci s 16kanálovým čtením ze snímače umožňují snímání rychlostí až 12 snímků za sekundu v plném rozlišení se 14bitovou A/D konverzí. A „supervysokorychlostní režim" zvyšuje rychlost snímání až na 14 obr./s. Nová závěrka a mechanismus zrcadel snižují zpoždění závěrky a odlesky a poskytují tak trvale vysoký výkon právě při vysokorychlostním snímání.

Je to také nový 61bodový širokoúhlý AF systém, který je ještě citlivější, přesnější a rychlejší než předchozí model. A systém automatického zaostřování s 41 body křížového typu včetně pěti duálních poskytuje špičkovou přesnost v celém záběru. Nové AF předvolby jsou speciálně navržené pro fotografování každodenních situací a zajišťují mimořádnou spolehlivost i za velmi náročných podmínek. Fotoaparát je vybaven novým, vysoce přesným RGB systémem měření expozice, který využívá RGB snímač se 100 000 pixely, je propojený s AF systémem a obsahuje vlastní procesor DIGIC 4. Vylepšena je i funkce AF tracking: detekce obličejů a barvy je velmi spolehlivá a zajišťuje dobrou expozici i při snímání velmi náročných scén.

*Zrcadlovka EOS-1D X také umožňuje natáčení videa a využít k tomu objektivy a příslušenství pro systém EOS. Nahrávat je možno Full HD video (1920×1080p) a k dispozici je celá řada nastavení expozice včetně ručního a další funkce. Hlasitost lze zobrazit a nastavit přímo na displeji. Výkon, který poskytuje dvojice procesorů DIGIC 5+, také zajišťuje snížení moiré. Systém EOS Movie umožňuje delší nahrávání a automatické vytvoření nového souboru po dosažení 4GB limitu. Nový intra frame video kodek udržuje nejvyšší možnou kvalitu obrazu a snižuje kompresi obrazových dat, takže uživatelé mají dostatečně kvalitní data pro postprodukční úpravy.

Fotoaparát má ale také zlepšený design. Vychází z klasické řady EOS-1, ale k dispozici jsou větší tlačítka, která jsou lépe umístěna a která uživatelům usnadňují nastavení i ovládání v extrémních podmínkách, kde je například potřeba mít rukavice. Dva multiovladače a dotykové ovládací kolečko pro použití ve video režimu slouží pro jednodušší změnu nastavení. Tlačítka lze navíc snadno přizpůsobit a přiřadit jim jednotlivé funkce a předvolby tak, aby vše vyhovovalo individuálním potřebám uživatele.

*Vysoce kvalitní TTL hledáček má 100% záběr a inteligentní funkce v případě potřeby zobrazuje mřížku. Velký displej typu Clear View II LCD má délku úhlopříčky 3,2 palce (8,11 cm) a rozlišení 1014 tisíc obrazových bodů. Jeho antireflexní povrch zabraňuje odrazu světla a odleskům při prohlížení obrázků za jasných podmínek a tvrzené vnější sklo je odolné proti nárazům a poškrábání.

Menu nabízí celkově propracovanější uživatelské rozhraní. Obsahuje pomocné funkce pro rychlejší, přehlednější a jednodušší ovládání. Navíc nová AF záložka umožňuje rychlý přístup a přizpůsobení AF předvoleb pro různé fotografické situace. Uživatelé se tak mohou soustředit na zachycení scény, aniž by museli složitě upravovat nastavení fotoaparátu.

*Canon EOS-1D X má velmi odolné a lehké tělo z vysoce kvalitní hořčíkové slitiny, která poskytuje ochranu před nárazy při každodenním používání. Je také opatřen ochranným těsněním kolem ovládacích prvků a spojů krytu, je tudíž odolný proti vnikání prachu a vlhkosti. Faktem je, že také záleží, zda jsou použity obdobně řešené objektivy Canon EF, což ale lze u fotoaparátu této kategorie předpokládat. Vylepšený mechanismus závěrky je více odolný a je testován až na 400 000 cyklů. Fotografové se tak na fotoaparát mohou spolehnout i při opakovaném náročném nasazení.

Vylepšeny jsou i možnosti připojení fotoaparátu k počítači pro rychlé a bezpečné ukládání dat do počítače, k dispozici je i zabudovaný port Gigabit Ethernet. Navíc Canon spolu se zrcadlovkou EOS-1D X představil také nový kompaktní Wi-Fi vysílač WFT-E6 určený pro přenos snímků v situacích, kdy není možné data přenášet kabelem. A podpora standardu 802.11n Wi-Fi a Bluetooth nabízí možnost připojení k externímu GPS zařízení. WFT-E6 umožňuje bezpečný přenos snímků a videí na FTP server nebo zobrazení obsahu přes DLNA připojení na kompatibilní obrazovce. Fotoaparát je také kompatibilní s novým GPS přijímačem GP-E1. Umožní tak uživatelům přidávat informace o aktuální pozici do EXIF dat a zaznamenat místa pořízení jednotlivých snímků.

Canon EOS-1D X - základní údaje „v kostce":

Full frame snímač CMOS s rozlišením 18,1 Mpx
Elektronický obvod s dvojicí procesorů DIGIC 5+
Souvislé snímání á 12, nebo 14 obr./s
Rozsah citlivosti ISO 100-51 200 s možností rozšíření na 204 800
Systém automatického zaostřování se 61 body
Měření expozice pomocí 100kpx RGB snímače s vlastním DIGIC 4
Funkce EOS Movie - ozvučené video s rozlišením Full HD/1080p
Clear View II LCD 8,11 cm/3,2 palce a 1040 kpx
Ethernet port, podpora standardu 802.11n Wi-Fi a Bluetooth