Vysoce výkonná a znamenitě koncipovaná poloprofesionální digitální zrcadlovka, která uspokojí i opravdu náročné fotografy. Má obrazový snímač s rozlišením 18 milionů pixelů a hledáček se 100% zobrazením, umožňuje nastavit citlivost až 12 800 ISO, souvisle snímat rychlostí 8 obr./s a natáčet Full HD video.

Canon EOS 7D má ergonomicky tvarované tělo, jehož odolnost při zachování vhodné hmotnosti zajišťuje hořčíková slitina a které je i prachotěsné a voděodolné. Při svém představení velmi zaujal mírou inovací. Už z jeho označení je zřejmé, že stojí výše než fotoaparáty poloprofesionální řady, ve které je aktuální model EOS 50D, a poněkud níže než full-framový EOS 5D Mark II, kterému se ovšem v některých parametrech více než vyrovná.

A co vše je nové? Snímač CMOS s rozlišením 18 Mpx má novou strukturu s nižšími mikročočkami, které usměrňují paprsky světla na jednotlivé fotodiody, zdvojený procesor DIGIC 4 výrazně zvýšil výkonnost. Hledáček má 100% pokrytí a 1× zvětšení obrazu (pro srovnání: EOS 50D má 95% a EOS 5D Mk. II 98% pokrytí). Nový je i velice flexibilní 19bodový AF systém křížového typu a také 63zónový exponometrický systém iFCL.

Canon EOS 7D - recenzeInovovaný je velký barevný displej, funkce snímání videosekvencí a vylepšen byl výklopný blesk, který umožňuje i bezdrátové ovládání. Nově je k dispozici funkce umělého horizontu - elektronická indikace náklonu fotoaparátu, a to ve dvou rovinách, vodorovné a svislé. Příjemné inovovace se týkají také ovládacích prvků, uživatelského rozhraní, rozšířeny jsou možnosti individuálního přizpůsobení ovladačů a nastavení uživatelských funkcí.

Canon EOS 7D - představení „v kostce":

Výborně řešené tělo z hořčíkové slitiny odolné proti prachu a vlhkosti.
Obrazový snímač CMOS formátu APS-C s efektivním rozlišením 18 Mpx.
Elektronický obvod s duálním procesorem DIGIC 4.
Rozsah citlivosti 100-12 800 ISO.
Souvislé snímání rychlostí 8 obr./s.
Hledáček se 100% zobrazením a zvětšením obrazu 1×.
Automatický 19bodový zaostřovací systém křížového typu.
Nový systém měření světla iFCL.
Možnost využít Live View na LCD a pořizovat Full HD video 1080p.
Obrazovka TFT LCD Clear View II s úhlopříčkou 3 palce a rozlišením 920 kpx.
Velký výběr uživatelsky volitelných funkcí.
Integrovaný Transmitter Speedlite.

 Canon EOS 7D - recenze   Canon EOS 7D - recenze
Obrazový snímač CMOS formátu APS-C (22,3 × 14,9 mm) má rozlišení 18 milionů efektivních pixelů. Elektronický obvod je vybaven dvojicí procesorů DIGIC 4, které pracují se 14bitovou barevnou hloubkou, vhodně optimalizují obrazovou kvalitu a podílejí se i na výborných operačních rychlostech. Rychlost souvislého snímání je 8 obr./s pro sérii až 126 snímků formátu JPEG v nejvyšším rozlišení a kvalitě při použití karty UDMA, nebo 15 snímků RAW. Používat můžeme všechny výměnné objektivy EF a EF-S; pro přepočet ohniskové vzdálenosti na 35mm formát je třeba použít koeficient 1,6×. Pořizovat můžeme snímky ve formátu JPEG (jemné a normální kvality), data RAW (RAW, M-RAW, S-RAW; 14 bitů) a samozřejmě také simultánně ukládat JPEG + RAW (všechny verze). V bohaté nabídce uživatelských funkcí je také položka pro volbu různých poměrů stran obrazu: 6:6, 3:4, 4:5, 5:7, 6:7 a 10:12. Do metadat můžeme nastavit informace o autorských právech uživatele. Fotoaparát umožňuje také pořizovat i kvalitní ozvučené Full HD video MOV/H.264 s maximem 1920 × 1080 px, s nastavitelnou rychlostí snímání, možností plně ručního ovládání a připojit můžeme stereofonní externí mikrofon. Délka videozáznamu je nejvýše 29 min. 59 s (max. velikost souboru 4 GB). Data se ukládají na paměťové karty CompactFlash typu I/ II, anebo je možné ukládání do externí paměti pomocí transmiteru WFT-E5.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Nový systém automatického zaostřování má 19 bodů AF křížového typu (ve středu f/2,8), má mnoho režimů a je velice flexibilní. Kromě automatického výběru 19 bodů AF můžeme kupříkladu ručně volit jakýkoli bod, rozpětí bodů AF a vybírat zóny a body zvlášť pro fotografování na šířku a na výšku. Můžeme ale také třeba vybrat určitý AF režim a v něm navíc individuálně vybrat bod nebo oblast podle momentální potřeby. K dispozici máme prediktivní autofokus, detekci obličeje v záběru, můžeme ručně doostřit, anebo ostřit komplet ručně prstencem na objektivu s tím, že výchozí MF je v režimu živého náhledu na displeji. V uživatelských funkcích je i mikronastavení autofokusu. Pro měření expozice slouží nový systém iFCL s dvojvrstvým snímačem se 63 zónami, který analyzuje informace o zaostření, barvách a jasu a je velmi přesný. K dispozici máme měření poměrové, částečné ve středu, bodové a průměrné se zdůrazněním středu. Kompenzace expozice je možná v rozsahu ±5 EV a k dispozici je samozřejmě i autobracketing.
   
Fotografovat je možné ve dvou automatických režimech, „zeleném", plně automatickém, který je určený i pro video, a kreativním, který umožňuje snadno měnit některá nastavení, kupříkladu jas, hloubku ostrosti nebo podání barev včetně využití obrazových stylů. K dispozici je dále flexibilní programová automatická expozice, program s prioritou času (1/8000-30 s + B), program s prioritou clony a režim s ručním nastavením všech parametrů expozice, který je určený i pro video. K dispozici jsou tři paměti pro uživatelská nastavení a samozřejmě nabídka obrazových stylů se třemi pozicemi pro uživatelsky definované. Mnoho možností poskytuje 27 uživatelských funkcí, které mají 70 nastavení; mj. při zpracování snímku je k dispozici funkce priority tónů ve světlech a 4 nastavení pro automatickou optimalizaci osvětlení, nechybí možnost volby míry redukce šumu u dlouhých časů expozice a u vysoké citlivosti a také funkce automatické korekce periferního osvětlení pro vybrané objektivy. Možností pro individuální nastavení funkčnosti fotoaparátu je opravdu hodně a díky přehlednému menu, které je dostupné i v češtině, není nastavení příliš složité.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Hledáček zaslouží pochvalu: má 100% pokrytí a zvětšení 1,0× (50mm objektiv zaostřený na nekonečno) a nejenže má jasný obraz, ale díky koncepci Intelligent viewfinder poskytuje informace, které žádný fotoaparát EOS dosud nenabízel, a to včetně dvouosé elektronické vodováhy - umělého horizontu, nejrůznějšího uspořádání AF bodů a aktivních oblastí, kruhu bodového měření, složení sítě a pomocná mřížka pro přesnou kompozici. Zaostřovací matnice je pevná (LCD typu transmissive), možný je samozřejmě i náhled hloubky ostrosti. Nechybí korekce dioptrií (-3 až +1 dpt). Nová obrazovka TFT LCD Clear View II s úhlopříčkou 3 palce (7,6 cm) a rozlišením 920 kpx má novou strukturu pro lepší zobrazení i za jasného osvětlení, pozorovací úhly cca 160 stupňů a podobně jako EOS 5D Mark II je také vybaven senzorem okolního osvětlení pro automatické nastavení jasu, který ovšem můžeme upravovat i uživatelsky (v sedmi úrovních). Tlačítkem Q můžeme rychle zobrazit stavové informace, obrazovku Quick Control umožňující okamžitě měnit nastavení. Samozřejmě lze zobrazit histogram (jas/RGB), varování u přeexpozice, pomocné mřížky a zcela nově také elektronický umělý horizont se dvěma osami.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Obrazovka také poslouží pro natáčení videoklipů a samozřejmě pro živý náhled se třemi režimy automatického zaostřování: ruční s možností zvětšení obrazu v libovolném místě, a to 5×/10×, Quick AF/Live a Live a detekcí obličeje v záběru. Pro snadnější přechod k režimu fotografování s živým náhledem na displeji, rychlé přepnutí na režim snímání videoklipů a zahájení těchto funkcí má fotoaparát na zadní stěně zcela nový přepínač s aktivačním tlačítkem. Výklopný blesk má směrné číslo 12 (m/100 ISO), pokryje šíři záběru až do ohniskové vzdálenosti 15 mm, tj. 24 mm u 35mm formátu, a v aktivní poloze je cca 9,5 cm nad podélnou osou objektivu. Nabízí řadu funkcí včetně vícenásobného záblesku a kompenzace expozice s bleskem má rozsah ±3 EV. Má zabudovaný Speedlite Transmitter a může ovládat i několik blesků Speedlite bez nutnosti použít transmitter ST-E2.

Jako zdroj energie slouží 7,2V Li-ion akumulátor LP-E6 s kapacitou 1800 mAh (13 Wh). Stav nabití je indikován v 6 úrovních a je zobrazeno i procento nabití. Plně nabitá baterie umožňuje pořídit až 800 snímků; samozřejmě záleží na míře použití displeje (živý náhled, video, prohlížení snímků), případně i na využití výklopného blesku a také na podmínkách použití přístroje. V zásadě lze říci, že pro běžné použití je výdrž baterie dostačující, jinak je vhodné pořídit si záložní baterii či bateriový grip BG-E7 s ovládacími prvky pro snímání na výšku. Dokoupit je možno i adaptér pro napájení z elektrické sítě. Přístroj má rozhraní USB 2.0 Hi-Speed, výstup miniHDMI, videovýstup (PAL/ NTSC), zdířky pro systémovou přípojku (pro WFT-E5) a externí mikrofon (stereo mini-jack).

Co ukázal fotografický test

 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Měl jsem k dispozici kit s objektivem EF-S 18-135 mm 1:3,5-5,6 IS, ale použil jsem i další objektivy, kupříkladu EF 17-40 mm 1:4L USM, ovšem kitovému jsem během testování dával přednost. A fotoaparát jsem vyzkoušel i v kombinaci s externí zábleskovou jednotkou Speedlite 550EX. Obrazová kvalita je celkově výborná, v plenéru za dobrého osvětlení vynikající; převládající zaměření na „rychlou" akční a reportážní fotografii je sice zřejmé, nicméně z testovacích obrazců i ze skromného výběru zkušebních snímků je vidět, že ve všech posuzovaných oblastech včetně prokreslení jemných detailů obrazu je na velmi dobré úrovni.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Ostrost a prokreslení detailů na snímku hřbetů knih s nastavenou maximální citlivostí 12 800 ISO. Čas 1/640 s, clona 8. Pro vyvážení bílé barvy, respektive celkového barevného podání, máme k dispozici plně automatický režim, 6 přednastavených režimů (Denní světlo, Stín, Zataženo, Žárovka, Bílé zářivkové světlo, Blesk) s možností jemného doladění (± 9 kroků modrá-jantarová/purpurová-zelená), možné je vyvážení uživatelské (uložit lze 1 nastavení), samozřejmě můžeme nastavit přímo teplotu chromatičnosti v kelvinech (2500-10 000 K á 100 K) a nechybí ani automatická řada - posouvání vyvážení bílé (± 3 úrovně).
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Ekvivalent obecné citlivosti ISO má rozsah 100-6400 s možností rozšíření až na 12 800 ISO. Šum je v celém rozsahu citlivosti výborně vyladěný. Přirozeně roste spolu se zvyšující se citlivostí, avšak i u nejvyšších hodnot má celkem přirozený, minimálně rušivý charakter a více je patrný jasový než barevný. Vliv šumu u snímku z reálného prostředí. Vlevo citlivost 200 ISO, vpravo 12 800 ISO. (Levý snímek čas 1/15 s, pravý 1/800 s; použit program s prioritou clony - v obou případech nastaveno clonové číslo 8.)
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Celkový záběr se zoomem na ohnisku 18 mm (ekv. u 35mm formátu: 28,8 mm). Rychlost závěrky 1/250 s, clonové číslo 8 a citlivost 200 ISO. Výběr z předchozího záběru pomocí zoomu na ohnisku 79 mm (ekv. 126,4 mm). Čas 1/640 s, clona 13 a citlivost 400 ISO.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
A detail domu z popředí pomocí zoomu na ohnisku 300 mm (ekv. 480 mm); použit objektiv EF 75-300 mm 1:4-5,6 IS USM. Čas 1/1250 s, clona 11 a citlivost 400 ISO. (Schválně, najdete na obrázku tři mouchy?:-) Vzdálený obzor s vycházejícím Sluncem. Zoom opět na 300 mm/480 mm, čas 1/3200 s, clona 20 a citlivost 800 ISO.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Slunce proniká hustou mlhou. Ohnisko 18 mm/29 mm, čas 1/800 s, clona 16 a citlivost 1000 ISO. Objekt v popředí přisvětlený elektronickým bleskem, barevný a černobílý, tedy ukázka, jak fotoaparát zvládá převod barevných tónů do šedé škály. Ohnisková vzdálenost 135 mm/216 mm, čas 1/125 s, clona 5,6 a citlivost 400 ISO.
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Vlak I. Ohnisková vzdálenost 18 mm/28,8 mm, čas 1/400 s, clona 11 a citlivost 500 ISO. Vlak II. Ohnisková vzdálenost 18 mm/28,8 mm, čas 1/640 s, clona 14 a citlivost 500 ISO.
 Canon EOS 7D - recenze  
Vlak III. Ohnisková vzdálenost 41 mm/65,6 mm, čas 1/3200 s, clona 20 a citlivost 800 ISO.  
 Canon EOS 7D - recenze  Canon EOS 7D - recenze
Kočka - pohodářka I. Ohnisková vzdálenost 92 mm/147,2 mm, čas 1/50 s, clona 5,6 a citlivost 400 ISO; bez blesku. Kočka - pohodářka II. Ohnisková vzdálenost 135 mm/216 mm, čas 1/50 s, clona 5,6 a citlivost 400 ISO; bez blesku.

Stručně na závěr

Nepotřebujete-li digitální zrcadlovku se snímačem velikosti odpovídající políčku kinofilmu a nepreferujete-li jinou značku, měl by pro vás být Canon EOS 7D atraktivním favoritem. A to hlavně jste-li zaměřeni na fotografii reportážní, sportovní, akční, živé přírody a tak podobně, poněvadž takto je tento fotoaparát nejlépe optimalizovaný z hlediska výkonnosti, vybavení i obrazové kvality. Poskytuje obraz s dobrým rozlišením jemných detailů obrazu, drží kvalitu obrazu s nízkým šumem i při fotografování za špatných světelných podmínek a při použití vysoké citlivosti.Canon EOS 7D - recenze

Vynikající výkonnost a operační rychlosti včetně kontinuálního snímání poskytuje zdvojený procesor DIGIC 4. Ergonomicky tvarované tělo se výborně drží, díky novým ovládacím prvkům se ještě lépe ovládá a vyniká i kvalitou konstrukce s využitím hořčíkové slitiny a těsnění proti vnikání prachu a vlhkosti. Předností je ale mnohem více: spolehlivá funkčnost a výkonnost všech technologií a systémů, jasný hledáček se 100% pokrytím, zvětšením 1× a zobrazením řady funkcí a údajů, výborně přizpůsobitelné uživatelské rozhraní, přesný, rychlý a velice flexibilní AF systém, spolehlivý exponometrický systém a řada možností pro zlepšení kvality snímků včetně režimu priority světlých tónů, ale také třeba bezdrátové ovládání blesku anebo elektronický umělý horizont a samozřejmě možnost pořizovat kvalitní video a připojit externí mikrofon. Pokud používáte, pak také kvalitní video s možností ručního ovládání a použití externího stereofonního mikrofonu.

Těžko hledat nějaké nedostatky, tím spíše závažné. Tedy - pokud si dáme pozor na lokální přeexpozici a při umělém osvětlení, zvláště pak žárovkovém či smíšeném, nepoužijeme plně automatický režim vyvážení bílé barvy. V praxi ovšem bude naprostá většina fotografů řešit vhodné barevné podání použitím dat RAW, výběrem vhodného režimu a jemným doladěním, nebo nastavením barevné teploty. A kompletní balík software obsahuje i osvědčený program Canon Digital Photo Professional.

Pravda, fakt, že nemá zabudované pomocné světlo AF systému, je nepříjemný v případě, kdy chceme bez použití blesku nenápadně fotografovat třeba na nějaké akci v interiéru se sporým osvětlením. Pro automatické zaostření je v takových situacích sled předblesků výklopného blesku nevhodný; řešením je použití měřicího systému externí zábleskové jednotky, byť za cenu zvýšení hmotnosti přístroje. Ale jinak celkově - Canon EOS 7D je velmi zdařilý a důmyslně řešený fotoaparát s výborným poměrem ceny a užitné hodnoty.