Datacolor SpyderChecker - recenze

Tabulky SpyderCheckr jsou poměrně odolné a prakticky provedené. Obsahují 48 barevných polí. Výběr a rozmístění barev vychází z rozboru barevného spektra a také použitým algoritmům v přiloženém kalibračním programu. Výhodou je, že SpyderCheckr software spolupracuje s programy Adobe Lightroom, Photoshop a Camera RAW při vytvoření kalibračních nastavení, která se stanou přirozenou a snadno použitelnou součástí používaného digitálního workflow.

Systém umožňuje konzistentní, snadnou a rychlou správu barev při zpracování souborů RAW, poskytuje barevný standard pro různé fotoaparáty a snižuje čas potřebný pro úpravy snímků. Vyměnitelné terče mají rozšířenou sadu pleťových vzorů pro portrétní nebo módní fotografii a indikátor blednutí - pokud budete SpyderCheckr používat dlouhodobě v plenéru na přímém slunečním světle, senzor upozorní, že barvy již nejsou korektní a že je vhodné terče vyměnit. Umožňuje i kalibrace pro více světelných zdrojů. A na druhé straně barevných terčů jsou neutrální šedé plochy a šest políček s výsekem šedé škály pro vyvážení bílé barvy a vizuální kontrolu správného barevného podání ve fotoaparátu.

Výrobce poskytuje i přesný seznam použitých barev a jednotlivých tónů. V přehledné tabulce jsou k označení přiřazeny rozsahy jednotlivých barevných kanálů u barevných prostorů sRGB a Adobe RGB plus u modelu Lab (CIE L*a*b).

Datacolor SpyderCheckr v praxi

 Datacolor SpyderChecker - recenze  Datacolor SpyderChecker - recenze
Zde je úvodní obrazovka programu, který je součástí setu: SpyderCheckr 1.0 - Camera Utility. A zde je snímek kalibračního terče na pracovní ploše programu Adobe Photoshop Lightroom 2.7. Nahoře s vyznačením ořezu a dole po ořezu podle pokynů výrobce - podle bílých bodů v rozích tabulky.
 Datacolor SpyderChecker - recenze  Datacolor SpyderChecker - recenze
Program vytvořil nový uživatelský profil, obrázek jsem nechal vyexportovat pro otevření v aplikaci SpyderCheckr. Po volbě vhodného režimu jsem profil uložil jako svou kalibraci.
 Datacolor SpyderChecker - recenze  Datacolor SpyderChecker - recenze
Přednastavení je k dispozici po restartu programu. Vyzkoušel jsem na několika snímcích, předkládám alespoň drobnou ukázku.

Dosáhnout lze barevných úprav ve velkém rozsahu až po nepatrné nuance.

Pro použití setu SpyderCheckr potřebujete počítač s operačním systémem Windows XP, Windows Vista, Windows 7 nebo Mac OS X (10.4 a vyšší), minimálně 128 MB RAM a 100 MB volného místa na disku a programy jako Adobe Photoshop Lightroom 2 a vyšší nebo Adobe Photoshop CS3 a vyšší. Set SpyderCheckr obsahuje pouzdro s výměnnými terči a program SpyderCheckr, který není k dispozici v češtině.