Epson - recenzeBudeme-li chtít možnosti této tiskárny představit jen několika málo slovy, mohli bychom říci, že "umožňuje tisk dokumentů i fotografií do formátu A3+ odkudkoli". Díky integrovanému rozhraní Wi-Fi můžeme tisknout z libovolného umístění v domácnosti nebo kanceláři bez připojení pomocí kabelů. Ostatně to je zřejmé už z "W" jako wireless v jejím označení. Při testu jsem se zaměřil hlavně na kvalitu a možnosti tisku fotografií na média Epson a Ilford.

Je určena hlavně fotoamatérům. Má je oslovit praktickým řešením a technickými parametry, které zaručují tisk vysoce kvalitních fotografií až do formátu A3+. Je zřejmé, že navazuje na předchozí modely Stylus Photo, ale také zajímavě doplňuje aktuální nabídku A3+ tiskáren Stylus Photo vyšší řady R, neboť je cenově dostupnější. Její doporučená maloobchodní cena je přibližně 10 tisíc korun, zatímco model R2000 s osmi inkousty UltraChrome v 17ml zásobnících stojí něco málo přes 12 tisíc, model R2880 s devíti inkousty UltraChrome něco přes 16 tisíc a model R3000 s devíti inkousty UltraChrome K3 s technologií Vivid Magenta a se třemi druhy černé barvy ve vysokokapacitních kazetách má stanovenu cenu lehce přes 19 tisíc korun.

Stylus Photo 1500W používá tiskovou technologii Epson Micro Piezo s rozlišením tisku až 5760 × 1440 dpi na vhodných médiích s použitím technologie správy nastavení rozlišení RPM - Resolution Performance Management, s proměnlivou velikostí kapiček minimálního objemu 1,5 pl a se šestibarevnou sadou inkoustů Epson Claria na bázi plně rozpustného barviva. Samostatné inkoustové kazety o objemu 11 ml umožňují vyměňovat vždy jen tu s právě spotřebovanou barvou. Jedná se o tyto barvy: černá T0791, azurová T0792, purpurová T0793, žlutá T0794, světle azurová T0795 a světle purpurová T0796.

Také je třeba vzít v úvahu, že neumožňuje tisk na speciální média s tloušťkou 1,3 mm, tedy tisk s vodorovným průchodem, který jsme mohli otestovat třeba u tiskárny R2000, a neumožňuje použít potisknutelná média v rolích. Nemá ani čtečku paměťových karet. Přímý tisk bez připojení k počítači ale samozřejmě umožňuje, a to pomocí rozhraní USB s podporou technologie PictBridge. K tiskárně je tak možno připojit digitální fotoaparát, prohlížeč fotografií, nebo jiný přístroj, který tuto technologii podporuje. A to jsou de facto všechny a navíc k fotoaparátům je USB kabel standardně přibalen.

V prodejním balení tiskárny je naproti tomu jen kabel síťový. Tím, že se jedná o tiskárnu s integrovanou jednotkou Wi-Fi, výrobce upřednostňuje bezkabelovou komunikaci. A faktem je, že tiskárna umožňuje rychlý, snadný tisk bez připojení USB kabelem ze stolních počítačů, notebooků a díky bezplatné aplikaci Epson iPrint s podporou systémů iOS i Android také z různých mobilních zařízení, jako tablet PC, iPad, iPhone a dalších.

Epson - recenzeJinak ale můžeme použít nejrůznější potisknutelná média a realizovat mnoho tiskových projektů, využití tiskárny je mnohem širší, než jen pro tisk fotografií od formátu A3+ (329 × 483 mm) až po jakékoli uživatelské nastavení. Tisknout je možno na lesklý i matný papír, běžný papír či obálky, možný je potisk nažehlovacích médií, štítků a samozřejmě také disků CD/DVD, a to o průměru 12 cm i 8 cm; adaptér je samozřejmě přibalen. Podporován je tisk fotografií od velikosti standardní „americké pohlednice" 10 × 15 cm po formát A3+ a možné je realizovat i formáty panoramatické. Možný je i oboustranný tisk s tím, že u vícestránkových dokumentů systém potiskne jednu stranu, uživatel musí papíry správně vložit znovu do podavače a tiskárna provede tisk na druhé strany. Rychlost tisku je u fotografie standardního formátu 10 × 15 cm přibližně 45 sekund, u fotografie formátu A3+ ve standardní fotografické kvalitě 198 sekund, tedy 3,3 minuty a u běžného tisku černobílého i barevného 16 stran A4 za minutu (podle mezinárodních standardů ISO/IEC 24711/24712). Tiskárna pracuje tiše. Výrobce uvádí 35 dB při tisku na lesklý fotografický papír v režimu RPM.

Pro test jsem měl opět k dispozici široký výběr různých papírů a potisknutelných médií. Vyzkoušel jsem i výše popsaný oboustranný tisk dokumentů na běžné kancelářské papíry formátu A4, nicméně zaměřil jsem se hlavně na tisk fotografií. Použil jsem hlavně dva druhy lesklého fotografického papíru Epson. Byly to Premium Glossy Photo Paper 255 g/m2 a Ultra Glossy Photo Paper 300 g/m2, velmi rychle schnoucí papíry s vysoce lesklým povrchem na bázi pryskyřice a vyladěné stejně jako tiskárna pro živé podání barev a kvalitní zobrazení detailů. Při ponechání správy barev na tiskárně, ať už využijeme aplikaci Epson Easy Photo Print, nebo ne, softwarový ovladač optimalizuje množství nanášeného inkoustu v závislosti na použitém typu papíru, a v tomto případě jsou barvy velmi syté, výrazné, a to i bez uživatelské volby umožňující zvýšit barevnost. To je možné využít hlavně u snímků s pestrými, živými barvami. Při uživatelském zvýšení míry barevnosti může být sytost až přehnaná, záleží na snímku a také na individuálním posouzení. Stejného nebo přinejmenším obdobného výsledku lze dosáhnout i při správě parametrů tisku pomocí Photoshopu.

Měl jsem také speciální testovací sadu - trial pack Epson Signatury Worty se vzorky A3+ médií, určenými hlavně pro velkoplošné tiskárny a pro stolní tiskárny v profesionálním nasazení, které používají inkousty UltraChrome K3, UltraChrome K3 Vivid Magenta, případně UltraChrome HDR - High Dynamic Range. Nicméně i v případě tiskárny Stylus Photo 1500W s inkousty Claria byly výsledky příznivé. Velmi kvalitní byl tisk barevných snímků, ale také kvalita podání šedé škály byla velmi dobrá, jen u některých druhů médií je patrný lehký barevný nádech ať už mírně do chladnějšího zeleno-modrého podání, nebo do teplejšího s vlivem purpurové barvy.

Trial pack obsahoval tato média:

Traditional Photo Paper - rychle schnoucí fotopapír s vláknitým základem, gramáží 300 g/m², s mikroporézním, hladkým, satinovaným povrchem (typ F) s minimálními rozdíly v lesku a s mimořádně vysokou optickou hustotou, který podporuje široké barevné spektrum.

Velvet Fine Art Paper - 100% bavlněný papír s gramáží 260 g/m² a s velmi jasně bílým, sametově matným povrchem pro vynikající reprodukci barev. Povrchová vrstva Enhanced Matte Coating se podílí na kvalitě barev a na vysoké optické hustotě - papír má nejvyšší optickou hustotu ze všech bavlněných papírů a ihned schne.

Hot Press Bright - 100% bavlněný papír s gramáží 330 g/m² a se zářivě bílým, měkce strukturovaným povrchem pro velmi kvalitní barevný i černobílý tisk. Má oboustranné potažení, a proto má velmi široké možnosti využití.

Hot Press Natural - 100% bavlněný papír se stejnou gramáží 330 g/m², ale s nižší bělostí, neboť nemá přidané bělící látky. Má velice hladký povrch a výborně se hodí pro barevné i černobílé reprodukce. Velmi rychle schne, má velkou optickou hustotu a vysoký kontrast barev.

Cold Press Bright - 100% bavlněný papír s gramáží 340 g/m², který má zářivě bílý, měkce strukturovaný sametový povrch a rychle schne.

Cold Press Natural - 100% bavlněný papír má také gramáž 340 g/m², ale má přírodní bílou barvu bez přidaných bělících látek. Jinak má stejně měkce strukturovaný sametový povrch a tisk ihned schne. Oba materiály jsou potaženy speciální povrchovou vrstvou, aby s inkousty UltraChrome umožnily tisk s velmi širokým barevným spektrem a vysokou optickou hustotou. Osvědčily se ale i při použití tiskárny 1500W s inkousty Claria.

Vyzkoušel jsem ale také papíry z řady Premium a některá speciální potisknutelná média, ze kterých mě nejvíc zaujal průsvitný film tenký 170 μm s jemnou matnou povrchovou vrstvou Matte Backlit Film pro Epson, který umožňuje vystavit tisky v prosvětlených kazetách a použít pro výzdobu, reklamu nebo na výstavě. Tisk jsem ale netestoval jen s médii Epson. Od společnosti FOMEI jsem získal k vyzkoušení sadu fotoapapírů Ilford Galerie formátu A4. Jednalo se o Gold Fibre Silk s gramáží 310 g/m2, Smooth Pearl s gramáží 290 g/m2, Smooth Gloss s gramáží 290 g/m2 a oboustranně potisknutelné papíry Smooth Lustre Duo s gramáží 280 g/m2. Kvalita barevného tisku potvrdila očekávání. Reprodukce v neutrální šedé škále byla velmi příjemným překvapením - bez dlouhého dolaďování, s využitím nastavení v rámci systému Photoshopu.

 Epson - recenze  Epson - recenze
Detailní pohled na podavač listů s vodítky okraje a posuvníkem, který vymezuje zvolený formát papírů, a s vyznačením základních, respektive nejčastěji používaných formátů. V přední části je port USB 2.0 externího rozhraní, podporující technologii přímého tisku PictBridge.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Ovládací panel - tlačítka: Zcela vlevo je základní tlačítko pro zapnutí a vypnutí tiskárny. Nad ním je zelená kontrolní LED, která svítí, když je tiskárna zapnutá, a bliká, když tiskárna přijímá data, tiskne, anebo probíhá výměna inkoustové kazety, plnění inkoustu nebo čištění tiskové hlavy. Následují tlačítka pro Wi-Fi komunikaci a síťové připojení WLAN. Další je tlačítko opatřené piktogramy „papír + odpadkový koš". Stiskem lze zavést, nebo vysunout papír, obnovit tisk po chybě (došel-li papír, anebo pokud bylo zavedeno více listů ap.), ale také stiskem a podržením po dobu tří sekund zrušit probíhající tisk. Svit kontrolní LED indikuje, že v podavači došel papír, že bylo najednou zavedeno více listů, anebo že nebyl správně vložen potisknutelný disk CD/DVD. Pokud LED bliká, přihrádka na CD/DVD je zaseknutá, anebo je výstupní zásobník v nesprávné poloze. Poslední tlačítko s piktogramem „kapky" umožňuje realizovat manipulaci se zásobníky inkoustu. Po stisku se posune držák inkoustových kazet do polohy pro výměnu inkoustových kazet. Pokud tlačítko tiskneme po dobu tří sekund, aktivujeme vyčistění tiskové hlavy. Svit LED nad tlačítkem může indikovat, že je inkoustová kazeta prázdná, nebo že byla nainstalována nesprávná inkoustová kazeta, anebo nebyla nainstalována správně. A pokud bliká, je inkoustová kazeta téměř prázdná. Pod krytem tiskárny je prostor pro tiskovou hlavu a její pohyb a kryt držáku inkoustových kazet.
 Epson - recenze  Epson - recenze
V zadní části je vstup pro kabel síťového napájení... ... a konektor USB 2.0 typu A pro připojení tiskárny ke stolnímu počítači nebo notebooku.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Standardní podpora na webu Epson zahrnuje širokou nabídku ovladačů pro operační systémy Mac OS 10.4.11 nebo novější, ale i 7.6-9.2, X - Intel a Power PC, Windows 2000, XP/XP x64, Vista/Vista x64 a 7/7 x64, MS DOS, NetWare a také Linux. Pro realizaci tisku fotografií můžeme s výhodou využít přibalený program Epson Easy Proho Print.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Program umožňuje i některé drobné úpravy fotografií těsně před tiskem. Standardně můžeme mnoho parametrů tisku nastavit a zvolit, včetně základní volby: zda sivěříme správu barev a tisku tiskárně, nebo použijeme jinou možnost, v tomto případě Adobe Photoshop.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Správa tiskárny i nastavení parametrů a správa tisku je jednoduchá, přehledná, uživatelsky přívětivá a samozřejmě hojně využívá komunikaci s různými podpúrnými (a obchodními) aplikacemi na internetu. Pokud vybereme možnost správy barev a tisku jako takového via Photoshop, samozřejmě je na nás, abychom správně volili tiskové profily podle právě použitého papíru či potisknutelného média. V případě nových druhů papírů od jiných výrobců, než je Epson, je třeba buďto profily zjistit a zadat, anebo se řídit doporučením výrobce těchto médií.
 Epson - recenze  Epson - recenze
A zde ukázka "kontrolního" screenu - tisk probíhá bez nejmenších problémů. Jednoduchý program Epson Print CD. Alespoň jedna ukázka uživatelského rozhraní pro přípravu grafiky, kterou chceme použít pro potisk CD/DVD, a samotné spuštění tisku.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Kryt prostoru se slotem pro adaptér, umožňující potisk médií CD/DVD. Celkový pohled na zatím jen !volně položený" adaptér s vloženým velkým diskem, který jsem chtěl zkušebně potisknout.
 Epson - recenze  Epson - recenze
Systém potisku kompaktních disků je standardní a osvědčený. A je lhostejno, chceme-li realizovat potisk velkých disků o průměru 12 mm, anebo malých s průměrem 8 mm. Pro malé je připravena vložka, která je součástí balení adaptéru. Detailní pohled na přesně "lícující" šipky: adaptér je správně zaveden, tisk může být spuštěn.
 Epson - recenze  
A zde vyjíždí adaptér s potištěným kompaktním diskem.  

Krátce na závěr

Tiskárna Epson Stylus Photo 1500W je v době uveřejnění recenze v prodeji za doporučenou maloobchodní cenu 10 098 Kč včetně DPH. Prodejní balení kromě samotné tiskárny obsahuje napájecí kabel, adaptér pro potisk CD/DVD/Blue-ray, inkoustové náplně, vytištěné základní návody k instalaci, použití bezdrátové Wi-Fi komunikace a k síťovému připojení, a CD s návodem k použití, ovladači a software Epson Easy Photo Print, Epson Print CD a Epson iPrint 2.0. Řadu možností nabízí podpora na webu Epson.

Je zajímavou volbou pro domácí a hobby tisk fotografií do formátu A3+. I když má jiné složení barev než kupříkladu tiskárna R2000, kterou jsme vyzkoušeli před ní, měly zkušební výtisky vysokou kvalitu, a to především na fotografické papíry s lesklým a velmi lesklým povrchem. Barvy jsou živé, pestré, mají velmi široký rozsah, tonální přechody jsou plynulé, barevné plochy, typicky nebe, homogenní, dobře reprodukovány jsou i jemné detaily obrazu. U tisku černobílého, respektive v šedé škále, je pro zachování neutrálního podání vhodné použít potisknutelná média s přísadou bělících složek, nicméně případný barevný nádech u některých médií, ať už směrem k chladnějšímu, nebo teplejšímu podání, je jen mírný.

Výhodou je šíře využití. Je vhodná i pro domácí kanceláře a malé firmy. Umožňuje nejen tisk fotografií od malých formátů až po A3+ na široký výběr potisknutelných médií včetně průsvitných fólií a bavlněných uměleckých papírů, ale také různých dokumentů a prezentací, stránek z webu, umožňuje potisk obálek a také disků CD/DVD/BlueRay. V případě mnohastránkových dokumentů, prezentací, studentských a jiných prací nesmíme zapomenout na možnost využít šikovný oboustranný tisk, kdy po potisku z jedné strany pouze blok těchto „napůl" potištěných papírů musíme správně znovu vložit do podavače a tiskárna dotiskne druhé strany. A pružnost použití tiskárny rozšiřuje možnost připojení do sítě, nebo naopak moderní bezkabelové ovládání s využitím integrované jednotky Wi-Fi.