Noční fotografie země může být pro začátečníky náročná záležitost. Většina fotografů považuje nedostatek přirozeného světla za negativní faktor. Stačí vám ale vědět pár věcí a rychle se dostanete do tempa. Čtěte dále pro všechny tipy a triky, které potřebujete k ovládnutí noční fotografie země.

Astrofotografie vs Noční fotografie země

Když mluvíme o "noční fotografii země," myslíme tím fotografování hvězdného nebe, země a prostředí v noci. Nemáme na mysli astrofotografii. Astrofotografie má své vlastní výzvy, ale stále ji považuji za jednodušší než noční fotografii země z prostého důvodu. Čas expozice není problém.

Focení noční scenérie je náročné kvůli rozostření prostředí. Sledování hvězd rozmazává země. Sledování nočních zemí rozmazává hvězdy. Chcete-li zaznamenat hvězdy jako pevné body, jste nuceni používat krátký čas expozice. Při delším časovém úseku zachytíte jejich pohyb. Váš záběr může negativně ovlivnit i světelné znečištění, s délkou expozice roste i znehodnocení fotografie tímto znečištěním.

Jak uniknout světelnému znečištění?

Stává se stále náročnějším nalézt skutečně tmavou oblohu. To je způsobeno zvýšeným světelným znečištěním, které pochází z měst téměř všude na světě. Světelné znečištění je jinak známé také jako světelný smog. Nejlepší, co můžete udělat, je cestovat co nejdál od velkých měst. Hledejte tmavou krajinu. Pro získání představy o světelném znečištění ve světě navštivte web Light-Pollution Map.

To, jaké množství hvězd uvidíte, závisí na ročním období a vaší zeměpisné poloze. Čím blíže jste k rovníku, tím lépe. Přesunem na sever se jádro galaxie dostává níže, až dosáhne bodu těsně nad obzorem. To je místo, kde je oranžový odstín vytvořen světelným znečištěním na maximu.

Během zimy jsou noci delší. Jádro galaxie se objevuje pod obzorem a je viditelné jen z jižní polokoule. Existuje mnoho webových stránek a mobilních aplikací, které vypočítají polohu jádra galaxie. Předem vám dají vědět, jestli, kdy a kolik jádra uvidíte z daného místa. Svou pozornost soustřeďte na celkovou scenérii nejen na hvězdnou oblohu.

Co je zapotřebí pro focení noční scenérie?

Pokud dodržíte několik zásadních pravidel focení v noci, nebudete potřebovat obrovské rozpočty na špičkovou techniku. Samozřejmě nějaký základ je zapotřebí vždy. Pojďme se podívat, bez čeho se neobejdete.

Fotografická výbava pro noční fotografii země:

  • Digitální fotoaparát se širokoúhlým objektivem
  • Kvalitní objektiv
  • Stativ na fotoaparát
  • Filtr

Fotoaparát

Digitální full-frame fotoaparát zachycující záběry v RAW formátu, se schopností manuálního nastavení expozice a ISO hodnoty vám umožní ovládat, jak se zobrazuje noční obloha. Velký senzor fotoaparátu pomáhá zachytávat více světla, což je důležité při noční fotografii. Mezi další faktory ovlivňující noční fotografii patří redukce šumu, dálkový ovladač nebo časovač. Bulb mód.

Objektiv

Širokoúhlý objektiv s clonou v rozsahu od f/1,4 do f/3,5 představuje "rychlý" objektiv. Toto je ideální pracovní rozsah pro noční fotografii země. Tyto objektivy mají výbornou vlastnost, která umožňuje světlu ve větším množství přecházet do objektivu a na senzor fotoaparátu.

Objektiv by měl umožňovat manuální zaostřovací režim a měla by mít dobrý optický výkon, jako je ostrost, vinětace, chromatická aberace a astigmatismus při plně otevřené clonové hodnotě. Co se týče ohniskové vzdálenosti pro full-frame fotoaparáty doporučujeme zvolit maximálně 50mm. Možnost využití filtru je další plus.

Stativ

Pro dokonalé zachycení noční fotografie je kvalitní stativ více než důležitý. Dlouhé expozice vyžadují stabilní fotoaparát bez pohybu. Investujte do kvalitního stativu, který udrží váš fotoaparát pevně a bez pohybu během expozice. Volte stativ s širokou možností nastavení hlavně výškových, nastavením sklonu, flexibilními patkami a háčkem pro ukotvení v nepříznivém počasí.

Filtry

Filtry zdaleka nejsou náhradou tmavé oblohy, ale mohou pomoci bojovat proti nežádoucímu oranžovému světlu způsobenému světelným znečištěním. Ve zkratce řečeno, filtr sníží nebo odstraní světla určitých vlnových délek a zabrání tomu, aby to světlo zasáhlo senzor. Tento výsledek nelze dosáhnout při editaci. Proto je dobré investovat do různých filtrů.

Jaká nastavení zvolit v noci?

Clona

Nastavte co nejnižší hodnotu clony na svém objektivu. To umožní více světla vstupovat do objektivu a zvýší citlivost fotoaparátu na slabé světlo. Testujte hodnoty kolem f/2.8, pokud je to nutné zvolte nižší čísla.

Čas uzávěrky

Noční fotografie vyžadují dlouhý expoziční čas k zachycení dostatku světla hvězd. Začněte s časem uzávěrky kolem 10-25 sekund a podle potřeby přizpůsobujte. Dlouhá doba závěrky může vést k zachycení pohybu hvězd, což může být esteticky příjemné.

ISO

Nastavte citlivost ISO na hodnotu mezi 800 až 3200, v závislosti na vašich konkrétních podmínkách osvětlení. Vyšší hodnota ISO umožní citlivější zachytávání světla, ale může zvýšit také množství šumu na fotografii.

RAW formát

Pokud váš fotoaparát podporuje RAW formát, fotografování v tomto formátu vám umožní větší kontrolu nad úpravami v post-produkčním zpracování.

Manuální zaostření

Pro noční fotografie je často lepší používat již zmíněný manuální zaostřovací režim, abyste mohli přesně kontrolovat zaostření. Nastavte zaostření na nekonečno nebo použijte live view pro přesné zaostřování na vzdálené hvězdy.

Noční fotografie krajiny nepatří k nejjednodušším disciplínám, ale s trpělivostí, cvičením a správnou technikou můžete dosáhnout působivých výsledků. A nezapomeňte se se svými záběry pochlubit na našem Facebooku.