Fotoaparáty Fujifilm Instax patří mezi nejprodávanější instantní fotoaparáty na světě a proto je jasné, že novinka Mini 11 vzbuzuje  zvědavost. Instax Mini 11 je přímým nástupcem populárního Instax Mini 9, kdy výrobce Fujifilm označení Mini 10 vynechal.

Díky některým významným novým funkcím, vylepšené použitelnosti a několika kosmetických vylepšeních fotoaparát Mini 11 nejen dobře fotografuje, ale také se lépe používá a velmi dobře vypadá.

Fujifilm Instax Mini 11 (vpravo) nahrazuje Instax Mini 9 (vlevo)

Pokud se rozhodujete mezi těmito dvěma fotoaparáty nebo uvažujete o aktualizaci vybavení. Zde přinášíme rozdíly mezi Instax Mini 11 a Instax Mini 9.

Kosmetická vylepšení nového modelu Mini 11

Mini 11 je přímý následovník Mini 9 (který bude dostupný již jen do vyprodání zásob) a jako takový vypadá na první pohled velmi podobně. Fujifilm design mírně aktualizoval a přinesl kulatější, modernější a kompaktnější vzhled. Nový model Mini 11 je sice o něco menší a o zlomek lehčí, ale zase ne o tolik abyste si toho na první pohled opravdu všimli.

Společnost Fujifilm také použila jiný materiál kolem objektivu než na zbytek těla fotoaparátu. Kombinace tvoří kontrastnější designový prvek a fotoaparát bude dostupný v nové řadě pěti barev, které odlišují Mini 11 od předchozího modelu. Novinkou v Instax Mini 11 je také zavedení výměnných samolepek s tlačítky spouště v různých barvách. Dva z nich jsou přímo v balení fotoaparátu.

Barevné varianty Mini 11 jsou liliově fialová, nebesky modrá, ledově bílá, ruměncově růžová a antracitově šedá.

Srovnání optiky fotoaparátů Instax Mini 11 a Mini 9

Instax Mini 11 používá stejnou základní konstrukci jako jeho předchůdce Mini 9, používá stejný instantní film Instax Mini s rozměry 62 x 46 mm a rovněž i stejnou optiku s ohniskem 60mm při světelnosti f/12.7. Nicméně je Mini 11 je mnohem lepší fotoaparát díky dvěma významným aktualizacím:

Fotografuje v rozmanitějších světelných podmínkách

Mini 9 je vybaven ručně ovládaným přepínačem, který musí uživatel ovládat, aby vybral mezi pěti různými nastaveními expozice. Od jasného slunečního svitu po vnitřní osvětlení. Správné nastavení expozice je před fotografováním indikováno na LED displeji nad objektivem.

Fotografie z Instax Mini 11 ukazující hlaveň objektivu bez ovládacích tlačítek nebo jiných indikátorů.Mini 11 nahrazuje tento ruční spínač plně automatickým systémem expozice, což znamená, že můžete jednoduše komponovat a exponovat. Odstranění přepínače nastavení expozice však znamená, že již nemáte možnost potlačit doporučená nastavení fotoaparátu. Pokud se podíváte na objektiv objektivu Mini 11, neuvidíte žádný přepínač ani žádné jiné kontrolky LED.

Fotografie z Instax Mini 11 ukazující hlaveň objektivu bez ovládacích tlačítek nebo jiných indikátorů.
 

Tělo objektivu Instax Mini 11 nemá žádné ovládací prvky expozice ani LED indikátor expozice.

Instax Mini 9 má pevnou rychlost závěrky 1/60 s, Mini 11 elektronickou závěrka se bude automaticky měnit v rozmezí 1/2 až 1/250 s, což umožní fotoaparátu zachytit správně exponované snímky v mnohem širším rozsahu světelných podmínek a to jak v noci tak i ve dne.

Použití kratších časů závěrky také umožňuje Mini 11 poskytovat jasnější pozadí fotografovaného objektu při fotografování s bleskem.

Snímání Selfie!

Nový „selfie režim“ je druhou hlavní výhodou Mini 11. Vytáhnutím okraje objektivu směrem ven a jeho zacvaknutím na místo umožňuje fotoaparát zaostřit mnohem blíže než Mini 9. Díky tomu je snazší držet kameru při nasměrování zpět na sebe pro okamžité autoportréty při kompozici záběru ve vestavěném zrcátku fotoaparátu.

Cena Instax Mini 11

Instax Mini 11 bude k dispozici od poloviny března se stejnou zaváděcí cenu 69,99 $ tedy lze předpokládat v českých luzích a hájích 2290 korun jako svého času Mini 9, takže pokud uvažujete o koupi některé z posledních zbývajících zásob Mini 9, podívejte se na jejich velkou slevu.