Na několika fotografických serverech se objevila informace, že v říjnu 2019 bude představen nový fotoaparát Fujifilm X-Pro 3. Dostupné informace jsem sesbírali a přinášíme je všem, stejně zvědavým fanouškům fotografie, jako jsme my.

Berte ale v potaz, že k dnešnímu dni 21.9.2019, výrobce Fujifilm nepotvrdil, že něco podobného připravuje. Pokud tedy Fujifilm X-Pro 3 někdy spatří světlo světa, a my věříme že ano, mohou se funkce, parametry a vlastnosti fotoaparátu lišit od zveřejněných zpráv v tomto článku.

Editováno 23.09.2019

Fujifilm odpočet k představení X-PRO 3, zde.

Video Tokio X Summit SHIBUYA 2019, zde

Jdeme na to!

Design:

Tělo bude vyrobené z titanu, značení DURA black a DURA silver. Přední a horní část má být podobná předchůdci, drobné změny budou na horním otočném ovladači, kde namísto nastavení hodny ISO "H" bude uživatelsky nastavitelná funkce "C".
Zadní strana projde výraznější změnou, zmizet by měl D-Pad ovladač, přibude tlačítko Drive a ještě min. jedno, prozatím nedefinované tlačítko. Displej by měl být výklopný a měl by disponovat na své zadní straně, ještě jedním, duálním výrazně menším displejem, pro zobrazení jen základních informací.

Hledáček:
Umístěný na straně fotoaparátu, jako u předchozího modelu. jinak zcela předělaný. Jasnější, zobrazuje větší úhel, má větší rozlišení, barevnější.

Vlastnosti a funkce:

Bluetooth - s největší pravděpodobností verze 4.2 stejně jako u X-T3, určeno hlavně pro přenos fotografií z fotoaparátu do mobilních zařízení a případní komunikace aplikací z mobilních telefonů s fotoaparátem (dálková spoušť, atd. )

Stabilizace - prozatím jediný model jenž disponuje 5-osou stabilizací v těle je X-H1. Do modelů typu X-T3 Fujifilm stabilizaci nedal, údajně z důvodu, že tělo X-T3 je malé a není možné stabilizaci do těla vtěsnat. Nicméně, X-Pro 3 by měla být o něco větší a tak se očekává, že toto tělo již stabilizací IBIS bude disponovat.

Snímač - X-Pro 2 má 24 Mpx senzor APS-C X-Trans III, zde se očekává, podobně jako u hledáčku, že X-Pro 3 bude mít snímač stejný jako X-T3, tedy 26 Mpx, X Trans IV.

videosekvence - pravděpodobně rozlišení 4K a 60 snímků za vteřinu, v dané kategorii fotoaparátů je to již standardem a i zde se bude nejspíše vycházet z modelu X-T3.

AF - 425 zaostřovacích bodů jenž pokryjí celou plochu snímače a pokud bude v těle X-Trans čtvrté generace, tak fázová detekce v celé ploše.

To je z dostupných informací vše a my se těšíme, až Fujifilm přijde s oficiální zprávou a představením X-Pro 3ky.