Objektiv Laowa 60mm f/2,8 s poměrem zobrazení 2:1 nás zaujal již jako novinka. Nyní jsme si udělali "chvilku" čas a zkusili si s objektivem cvaknout pár snímků. Zajímala nás hlavně ostrost při poměru zobrazení 2:1.


Ve stručnosti ke zpracování objektivu

Prakticky se nedá nic moc vytknout. Objektiv je celokovový je dobře zpracovaný, vše lícuje, chod ostření je plynulý a clonový kroužek funguje tak, jak je od něj očekáváno. Objektiv je standardně dodáván s UV filtrem s antireflexními vrstvami a to z důvodu, aby ochránil přední čočku proti nežádoucím dotekům při fotografování při poměru zobrazení 2:1 kdy se dostáváte k objektu jen na pár centimetrů.


K samotnému testu

LaowaZprvu jsme si mysleli, že objektiv vyzkoušíme během okamžiku, ale skutečnost byla jiná. Je pravdou, že při tomto poměru zobrazení je zaostření při fotografování z ruky prakticky nemožné. Nutností byl stativ s kulovou hlavou a ideálně jsme jej doplnili ještě mikroposuvem Benro MP80, který umožňuje jemný posuv v osách X a Y.
Tak a pojďme na to!
Fotografovali jsme ve studiu s pomocí studiového blesku a odrazné desky. Ostření probíhalo jen přes zvětšený živý náhled. Při ostření je vhodné (ne-li nutné) objektiv zaclonit na clonu f/2,8 aby jsme měli dostatek světla pro co nejpřesnější zaostření a po zaostření zaclonit, my vše fotografovali na f/8.
Fotografie jsou pořízené Nikonem D610 a byly vždy fotografované v poměru zobrazení 1:1 a 2:1.
Co jsme fotili
laowa

Mince 50,-Kč 1:1
Laowa

Mince 50,-Kč 2:1
Laowa

Šiška 1:1
laowa

Šiška 2:1
Laowa

Jehličí 1:1
Laowa

Jehličí 2:1
Laowa

Závěrem

Objektiv nás mile potěšil zpracováním a ovládáním. Ostrost fotografií i při poměru 2:1 nás nadchla, popravdě jsme očekávali horší výsledky, ale pokud si dáte práci se správným zaostřením a nasvícením, výsledky jsou výborné.
Myslet musíte na to, že při fotografování při poměru 2:1 se přibližujete k fotografovanému objektu zhruba na 5 cm, čímž můžete bránit okolnímu světlu a nasvícení je potřeba řešit vyoseným externím bleskem, makro bleskem, odraznou deskou atp. je to jen o cviku, ale je potřeba to brát v potaz. Na testovaných fotkách je při cloně f/8 patrná vinětace, nicméně, dnes je možné ji odstranit softwarově a tak to nevidíme jako zásadní problém.
Každý kdo má rád makrofotografii a nevadí mu plně manuální nastavování, jako za starých časů, tomu tento objektiv můžeme vřele doporučit. Objektiv je díky svému ohnisku a 14 lamelové cloně také vhodný jako portrétní sklo.
TIP: tímto objektivem nemusíte fotografovat jen "obyčejné" makro fotografie, povolte uzdu své fantazii a vytvořte něco abstraktního :D
La