Nikon současně s profizrcadlovkou D4 představil novou verzi oblíbeného krátkého až středního teleobjektivu s ohniskem 85 mm a s vysokou světelností. Objektiv verze AF-S má nově navržený optický systém, který vyhovuje požadavkům současných digitálních zrcadlovek, a vestavěný pohon autofokusu. Díky tomu je plně kompatibilní i s digitálními zrcadlovkami základní úrovně, které elektromotorek autofokusu nemají.

*Objektiv verze AF-S má nově navržený optický systém, který vyhovuje požadavkům současných digitálních zrcadlovek, a vestavěný pohon autofokusu. Díky tomu je plně kompatibilní i s digitálními zrcadlovkami základní úrovně, které elektromotorek autofokusu nemají

AF-S Nikkor 85 mm 1:1,8G je vhodný především pro portrétní fotografii ve studiu i v exteriéru, díky výborné světelnosti je vhodný také pro fotografování sportovních nebo jiných akcí v interiéru, anebo tam, kde chceme využít přirozené osvětlení, které bývá často slabé, výborně poslouží při fotografování svateb nebo obecně pro reportáže, ale také třeba pro fotografii produktovou nebo tak zvaně do katalogů.

Vysoká světelnost spolu s optimalizovaným otvorem sedmilamelové clony poskytuje výbornou možnost pro působivé oddělení ostře prokresleného fotografovaného objektu od příjemně rozostřeného pozadí. Objektiv také zajišťuje jasný obraz v hledáčku, což je příjemné pro komponování záběrů.

Objektiv má zcela novou optickou konstrukci, optimalizovanou pro potřeby současných digitálních zrcadlovek, a to včetně natáčení videoklipů. Má kvalitní antireflexní vrstvy a speciální úpravu pro potlačení barevné odchylky „Super Integrated Coatings", což přispívá k zajištění přesné a živé reprodukce barevných tónů.

Jako objektiv řady AF-S je samozřejmě také vybaven kompaktním ultrazvukovým elektromotorkem pro pohon systému automatického zaostřování SWM - Silent Wave Motor. Ten zajišťuje rychlé, tiché, diskrétní automatické ostření, což uživatelé ocení kupříkladu při nahrávání ozvučeného videa. Díky vestavěnému pohonu autofokusu je automatické zaostřování dostupné pro všechny digitální zrcadlovky Nikon.

Objektiv nabízí dva zaostřovací režimy, M/A - autofokus s prioritou manuálního ostření a M -manuální, ruční, které umožňují pružné přizpůsobení různým potřebám uživatele. Použit je systém s vnitřním zaostřováním (IF), díky němuž se přední část objektivu při ostření neotáčí, což usnadňuje použití snímacích filtrů, zejména polarizačních a dělených - přechodových, a jiného příslušenství.

Nový kompaktní 85mm objektiv je sice robustní, ale váží jen 350 g. Je tedy lehčí než předešlé modely. Pro uživatele, kteří rádi fotografují v přírodě, zvláště pak na cestách, kde musí čelit nepříznivým klimatickým podmínkám, je dobrou zprávou, že objektiv je odolný proti vlhkosti.

Nikon AF-S Nikkor 85 mm 1:1,8G - základní údaje:
Ohnisková vzdálenost: 85 mm (Nikon DX formát: 127,5 mm)
Úhel záběru: 28 ° 30 ' (Nikon DX formát: 18 ° 50 ')
Optická konstrukce: 9 členů/9 skupin
Počet lamel clony: 7 (optimalizovaný kruhový otvor)
Základní clonové číslo: 1,8
Nejvyšší clonové číslo: 16
Nejkratší zaostřovací vzdálenost: 0,8 m (od roviny zaostření)
Maximální zvětšení obrazu: 0,124×
Průměr závitu pro snímací filtry: 67 mm
Rozměry (průměr × délka): cca 80 × 73 mm
Hmotnost: cca 350 g
Balení obsahuje: sluneční clonu HB-62 a měkké pouzdro CL-1015
Další nabízené příslušenství: 67mm „zaklapávací" přední krytka LC-67