společnost Nikon ohlašuje nový FX fotoaparát Nikon D810. Ve srovnání se starším modelem Nikon D800 se tento fotoaparát vyznačuje ještě vyšší obrazovou kvalitou, vysokou rychlostí a všestrannými Full HD videosekvencemi. Je vybaven zcela novým snímačem FX formátu, extrémně širokým rozsahem citlivostí (ISO 64-12 800, rozšiřitelných na ISO 32-51 200) a výkonným automatickým systémem zaostřování pomocí 51bodového AF modulu Multi-CAM 3500FX s možností použití 9, 21 nebo 51 zaostřovacích polí a citlivostí až do hodnoty -2EV. Více podrobností o novém fotoaparátu Nikon D810 v tiskové zprávě.

Tisková zpráva:

JSEM BEZ KOMPROMISŮ

Uvádíme nový špičkový fotoaparát Nikon s vysokým rozlišením: výjimečně všestranný Nikon D810

Nikon D810Amsterdam, Nizozemsko, 26. června 2014 Společnost Nikon dnes uvedla přístroj D810, nový fotoaparát s vysokým rozlišením, který zvládne veškeré fotografické situace. Tento neuvěřitelně všestranný fotoaparát s 36,3 milionu pixelů zachytí vše od jemných struktur po rychlé pohyby a překoná veškerá vaše očekávání.
Kompletně přepracovaný přístroj D810 překonává svého předchůdce neporovnatelnou kvalitou obrazu, vysokou rychlostí a všestrannými Full HD videosekvencemi, a stává se tak novým standardem v oblasti fotografie s vysokým rozlišením. Zcela nový obrazový snímač fotoaparátu ve formátu FX, extrémně široký rozsah citlivostí ISO a systém zpracování obrazu EXPEED 4 zaručují nedostižnou ostrost obrazu, bohatou tonalitu a nízkou úroveň šumu při všech citlivostech. Výkonnost automatického zaostřování na nejvyšší úrovni, sériové snímání frekvencí až 7 sn./s a záznam Full HD videosekvencí ve formátu 1 080/60p umožňují zachycení každého motivu s nekompromisní přesností, a systém Nikon Picture Control 2.0 poskytuje výjimečné zpracování obrazu s vysokou mírou přizpůsobitelnosti přímo ve fotoaparátu. Nový fotoaparát je tím nejlepším studiovým i exteriérovým nástrojem v oblasti práce s obrazem pro pokročilé fotografy, kteří chtějí realizovat své tvůrčí vize s vysokou úrovní detailů.
Dirk Jasper, manažer pro profesionální produkty společnosti Nikon Europe, říká: „Společnost Nikon reagovala na požadavky profesionálů a vytvořila fotoaparát D810, který je špičkovým nástrojem pro vizionářské fotografy v širokém rozmezí fotografických disciplín. Přístroj zvyšuje laťku v oblasti fotografie ve vysokém rozlišení výrazným zvýšením rychlosti a nabídkou všestranných možností ISO, a je vybaven novou konstrukcí minimalizující vnitřní vibrace fotoaparátu během fotografování pro získání vynikající stability. Potřebujete-li svobodu získání velkých snímků v libovolné situaci, D810 vám poskytne ohromující výsledky."

Mistrovský výkon ve vysokém rozlišení

Fotoaparát D810 nabízí novou úroveň tvůrčí svobody a otevírá nové působivé možnosti v oblasti fotografie ve vysokém rozlišení. Zcela nový obrazový snímač formátu FX poskytuje bezkonkurenčních 36,3 milionu pixelů a je konstruován bez optického antialiasingového filtru pro získání špičkové úrovně detailů u statických snímků i videosekvencí. Jako prvenství u digitální jednooké zrcadlovky nabízí fotoaparát D810 extrémně široký rozsah citlivostí ISO, který začíná hodnotou ISO 64 pro brilantnější snímky s vyšším rozlišením při fotografování za jasného světla. Standardní rozsah citlivostí končí hodnotou ISO 12 800 a lze jej ještě dále rozšířit až na hodnoty ekvivalentní ISO 32 a 51 200. Fotoaparát D810 je vybaven stejným systémem zpracování obrazu EXPEED 4 jako vlajková loď Nikon D4S a jeho celková výkonnost byla výrazně vylepšena: reprodukce obrazu a citlivosti ISO byly výrazně vylepšeny v oblasti statických snímků i videosekvencí za pomoci nových, sofistikovaných algoritmů, které zaručují vynikající brilanci a zlepšenou gradaci s výsledným hmatatelným pocitem prostorové hloubky v celém rozsahu citlivostí.

Vysoká rychlost a výkon ve všech situacích

Fotoaparát D810 je zkonstruován tak, aby vynikal v libovolném prostředí, a jeho vysoká rychlost zaručuje výjimečnou všestrannost a jistotu zachycení i těch nejrychlejších a nejméně předvídatelných objektů ve vysokém rozlišení. Rychlejší snímací frekvence sériového snímání a špičkový 51bodový AF modul Multi-CAM 3500FX umožňují získat přesné a nekompromisní snímky v plném rozlišení při frekvenci až 5 sn./s, resp. snímky s 15,3 milionu pixelů při frekvenci až 7 sn./s ve formátu DX. Nový režim skupinové volby zaostřovacích polí Nikon nabízí rychlé zachycení objektu a zlepšené oddělení pozadí při fotografování objektů, které jsou velmi malé a umístěné blízko vysoce kontrastního nebo rušivého pozadí. Nový mechanismus závěrky/zrcadlového boxu potlačuje chvění fotoaparátu pro získání stabilního obrazu v hledáčku s minimální dobou ztemnění při fotografování vysokou snímací frekvencí, a k dispozici je rovněž nová funkce závěrky s elektronickou první lamelou pro minimalizaci interních vibrací a potlačení rizika snížení mikrokontrastu jemných detailů. Pro rychlejší přenos snímků a plynulejší postprodukci je k dispozici formát souborů Nikon RAW velikosti S, který produkuje 12bitové nekomprimované soubory Nikon NEF s bohatou gradací.

Svobodná tvorba kinematograficky působících videosekvencí

Pořizování videosekvencí ve fotoaparátu tak výkonném jako Nikon D810 je obohacující a osvobozující zkušeností. Fotoaparát D810 je výkonný a všestranný nástroj, který uspokojí i ty nejnáročnější kameramany. Je schopen pořizovat Full HD (1 080p) videosekvence snímací frekvencí 50p/60p se silně potlačeným obrazovým šumem, moaré a falešnými barvami. Fotoaparát nabízí formáty videosekvencí založené na formátech FX a DX, čistý výstup HDMI plus současný záznam stopáže v plném rozlišení ve fotoaparátu a na externím záznamovém zařízení. V expozičním režimu M lze manuálně nastavovat citlivosti v rozmezí ekvivalentním ISO 64 až ISO 51 200 a k dispozici je rovněž automatická regulace citlivosti ISO včetně možnosti předvolby nejvyšší používané hodnoty citlivosti ISO. Systém 3D redukce šumu Nikon potlačuje náhodný šum, zkreslení a blikavý šum při filmování s nastavením vysokých citlivostí ISO. Režim Zebra (zobrazení nejvyšších jasů) zobrazuje na monitoru fotoaparátu přesnou polohu míst se ztrátou kresby ve světlech. Vynikající zpracování zvuku zlepšuje záznam zvuku a nabízí vyšší celkovou všestrannost: vstup pro stereofonní mikrofon a zvukový výstup umožňují izolovaně jemně vyvážit úroveň zvuku před zahájením záznamu i v jeho průběhu. Rovněž lze volit frekvenční rozsah (široký/pro lidský hlas) a v kombinaci s vestavěným mikrofonem také redukci hluku větru.

Rozsáhlá tvůrčí všestrannost

Fotoaparát D810 umožňuje bez ohledu na fotografické zaměření uživatele perfektně realizovat všechny tvůrčí vize. Nově uvedená druhá generace systému Nikon Picture Control poskytuje bez ohledu na to, jestli jde o statické snímky nebo videosekvence, hodnotný nástroj pro přizpůsobení výsledků před i po fotografování nebo záznamu videosekvence a nabízí plnou kontrolu nad doostřením, kontrastem, jasem, barevným odstínem, zřetelností a sytostí barev. Pro maximální svobodu při postprodukci je k dispozici nová předvolba Ploché, která zachovává veškeré detaily a bohatou tonální gradaci ve světlech a stínech; nový parametr Zřetelnost umožňuje přesně dávkovat kontrast a rozlišovat jemné struktury. 8cm (3,2˝) barevný monitor s 1 229 000 pixely umožňuje v libovolném směru přizpůsobit své barevné podání a jas podle preferencí uživatele a jeho pracovního postupu. Nový režim rozděleného zvětšeného zobrazení v režimu živého náhledu umožňuje naprosto přesně kontrolovat vyrovnání snímků a ostrost, a je ideální pro snímky architektury nebo produktů. Mezi další tvůrčí možnosti patří neomezené sériové snímání s možností pořízení bezpočtu snímků JPEG a produkci špičkových snímků světelných stop.

Systém Total Digital Imaging

Vynikající obrazový potenciál fotoaparátu D810 dále rozšiřuje systém Nikon Total Digital Imaging. Pro přístroj s takto vysokým počtem pixelů je stěžejním příslušenstvím optika nejvyšší kvality - a široká řada firemních objektivů NIKKOR snadno využívá plný potenciál obrazového snímače fotoaparátu D810 s 36,3 milionu pixelů. Objektivy NIKKOR se svým výjimečně vysokým rozlišením splňují nároky fotografů ve všech oblastech fotografie. Fotoaparát D810 je rovněž plně kompatibilní se systémem kreativního osvětlení Nikon, který tvoří vrchol možností v této oblasti: spolupracuje s řadou všestranných blesků Nikon a umožňuje tvůrčí zábleskovou fotografii při použití blesku na fotoaparátu i mimo fotoaparát.

Souhrn klíčových vlastností:

Nový obrazový snímač formátu FX s 36,3 milionu pixelů: zaručuje špičkovou úroveň detailů obrazu a nabízí vynikající všestrannost při tvorbě výřezů.
Extrémně široký rozsah citlivostí k působení světla: rozsah ISO 64-12 800 s možností dalšího rozšíření až na hodnoty ekvivalentní ISO 32-51 200.
Sériové snímání s frekvencí až 7 sn./s: nekompromisní snímky v plném rozlišení pořizované frekvencí až 5 sn./s. Snímky s 15,3 milionu pixelů pořizované frekvencí až 7 sn./s při použití formátu DX.
EXPEED 4: zvyšuje celkovou úroveň výkonnosti fotoaparátu.
Automatické zaostřování nejvyšší úrovně: 51bodový AF modul Multi-CAM 3500FX s možností použití 9, 21 nebo 51 zaostřovacích polí a citlivostí až do hodnoty −2 EV
(ISO 100, 20 °C).
Skupinová volba zaostřovacích polí: zaručuje rychlé zachycení objektu a lepší izolaci pozadí i v náročných světelných podmínkách.
Funkce D-Movie s více formáty obrazu: zaznamenává Full HD (1 080p) videosekvence založené na formátech FX a DX snímací frekvencí 50p/60p. Během filmování je k dispozici rovněž celý rozsah citlivostí ISO začínající hodnotou ISO 64 a možnost volby času závěrky, clony a úrovně záznamu zvuku.
Formát RAW velikosti S: produkuje 12bitové nekomprimované soubory Nikon NEF s bohatou gradací, které umožňují rychlejší přenos snímků a plynulejší postprodukci.
Systém Picture Control 2.0: obsahuje novou předvolbu Ploché pro snazší postprodukci a získání maximálního dynamického rozsahu; umožňuje jemné doladění úrovně detailů s využitím parametru Zřetelnost.
Extrémně ostrý obraz: nová konstrukce závěrky/zrcadlového boxu a funkce závěrky s elektronickou první lamelou zajišťují získání nejostřejších možných výsledků.
Monitor s nastavitelným barevným podáním: antireflexní 8cm (3,2˝) monitor RGBW LCD s 1 229 000 pixely. Umožňuje přizpůsobit vyvážení barev a jas v libovolném směru.
Živý náhled s funkcí rozděleného zvětšeného zobrazení: umožňuje zcela přesnou kontrolu vyrovnání a ostrosti snímků. Je dostupný pomocí tlačítka „i".
Rychlá a odolná závěrka: závěrka z kompozitu Kevlaru/uhlíkových vláken nabízí zpoždění 52 ms, standardní životnost 200 000 pracovních cyklů, časy v rozmezí 1/8 000 až 30 s a synchronizaci blesku až do 1/250 s.
Neomezené sériové snímání: umožňuje pořizovat bezpočty snímků JPEG a produkovat špičkové snímky světelných stop.
Baterie EN-EL15 s vysokou kapacitou: extrémně kompaktní a lehká dobíjecí lithium-iontová baterie s kapacitou 1 900 mAh (7 V). Umožňuje pořídit až 1 200 statických snímků1 na jedno nabití.
Paměťová média: dva sloty pro paměťové karty zaručující plynulé fotografování. Jeden slot pro rychlé karty CF standardu UDMA 7 a jeden slot pro rychlé karty SD s vysokou kapacitou (SDXC) a karty standardu UHS-I.
Odolné tělo z hořčíkové slitiny: rozsáhlé utěsnění proti prachu a klimatickým vlivům zaručuje odolnost fotoaparátu D810 proti vlhkosti a prachu.
Kabelové a bezdrátové spojení: podpora sítí Ethernet a bezdrátových sítí LAN. Chcete-li se připojit, použijte volitelnou komunikační jednotku UT-1 v kombinaci s bezdrátovým síťovým rozhraním WT-5.

POZNÁMKY:
1 Podle standardů CIPA.