Společnost Nikon oznámila, že 25. února plánuje vydání dvojice aktualizací firmwaru pro své bezzrcadlové kamerové systémy Z6 II a Z7 II. Aktualizace u obou řeší kromě standardních oprav chyb i dalších vylepšení, možnost natáčet 4K video rychlostí 60 snímků za sekundu, záznam Blackmagic Raw a vylepšený výkon Eye-AF.

Firmware je označen verzí 1.10 pro modely Z6 II i Z7 II přinese záznam videa v rozlišení 4K UHD rychlostí až 60 snímků za sekundu. Tento režim fotografování je bohužel omezen na oříznutý formát záznamu Nikon založený na formátu DX v režimu kvality filmu „Normální“. Výkon funkce AF s detekcí očí byl na obou fotoaparátech též vylepšen. Nikon konkrétně zmiňuje, že jsou detekovány „oči lidských subjektů, i když je obličej subjektu v rámečku menší než u verze firmware 1.00, což umožňuje plynulejší a stabilnější fotografování.

Novinkou je také možnost výstupu videa Blackmagic Raw do externích monitorů a rekordérů Video Assist 5″ 12G HDR a Video Assist 7″ 12G HDR od Blackmagic Design. Stejně jako u fotoaparátů Nikon Z6 a Z7, které získaly aktualizaci Blackmagic Raw koncem loňského roku, vyžaduje získání této funkce upgrade videa Raw zasláním fotoaparátu do servisního střediska Nikon k úpravám, úprava by měla stát 5.100 Kč. Po dokončení aktualizace však budete moci fotografovat jak s Blackmagic Raw, tak s ProRes Raw, podle toho, jaký externí rekordér používáte. Když už mluvíme o ProRes Raw, je nyní také možné ovládat nastavení ISO a teploty barev ve Final Cut Pro X při natáčení videa ProRes Raw do externího rekordéru Atomos Ninja V.