Cena objektivu je 314 990 Kč / 11 499 € a telekonvertoru 13 690 Kč / 499 €. Oba produkty očekáváme na trhu koncem srpna 2014.

Tisková zpráva:

Nikon uvádí světelný objektiv AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR s nízkou hmotností, který nabízí maximální přesnost v libovolném fotografickém nasazení

Amsterdam, Nizozemsko, 14. května 2014 Společnost Nikon dnes uvádí nový superteleobjektiv s vysokou světelností a pevnou ohniskovou vzdáleností, lehký AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR.
AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VNový superteleobjektiv formátu FX je zkonstruován tak, aby poskytoval maximální přesnost při libovolné rychlosti fotografování, a je ideální pro profesionální fotografy sportu a fotoreportéry požadující špičkovou výkonnost. Objektiv NIKKOR 400 mm f/2,8 se vyznačuje vysokou světelností f/2,8, zcela novou optickou konstrukcí a novým režimem redukce vibrací (VR) Nikon SPORT pro výjimečně vysokou kvalitu obrazu a brilantní sledování rychlých pohybů. Objektiv je lehčí než předchozí model a jeho nová optická konstrukce zahrnuje dva fluoritové optické členy pro lepší optický výkon, nižší hmotnost a lepší vyváženost při manipulaci. Odolná konstrukce vyhovuje nárokům profesionálního provozu v exteriéru a ochranný optický člen objektivu obsahuje fluorovou vrstvu aktivně odpuzující vodu, prach a nečistoty, aniž by byla ovlivněna kvalita obrazu.
Spolu s objektivem uvádíme rovněž výkonný AF-S telekonvertor TC-14E III. Optická konstrukce telekonvertoru prodlužuje o 40 % ohniskovou vzdálenost vybraných objektivů NIKKOR a telekonvertor je tak ideální pro fotografy sportu, fotoreportéry a fotografy zvířat v přírodě, kteří potřebují prodloužit dosah svých objektivů. Pokročilá optika nabízí lepší optický výkon a snímky s vysokým rozlišením i při plně otevřené cloně, a elektromagnetické ovládání clony maximalizuje přesnost expozic v kombinaci s kompatibilními objektivy.
Zurab Kiknadze, produktový manažer pro objektivy, příslušenství a software společnosti Nikon Europe, říká: „Nejnovější optické a elektronické technologie společnosti Nikon jsou zárukou zřejmých výhod nové řady teleobjektivů NIKKOR. Nový 400mm objektiv obsahuje nejen fluoritová optická skla pro nižší hmotnost a vyšší kvalitu obrazu, ale je vybaven rovněž elektromagnetickým ovládáním clony pro vyšší přesnost nastavení a zcela novým režimem redukce vibrací SPORT. Ochranný optický člen objektivu navíc obsahuje fluorovou vrstvu pro lepší odolnost proti klimatickým vlivům a objektiv nabízí celkově vylepšenou ergonomii. Nový telekonvertor AF-S TC-14E III také těží z nových konstrukčních poznatků a nabízí uživatelům superteleobjektivů neuvěřitelně kompaktní řešení prodloužení ohniskové vzdálenosti jejich objektivů. Nový objektiv i telekonvertor jsou konstruovány tak, aby odolávaly náročným podmínkám a trvalému provozu, a jsme si jisti, že uspokojí požadavky i těch nejnáročnějších profesionálů."

Vysoká rychlost a přesnost
Rychlý, přesný a stabilní nový objektiv NIKKOR 400 mm f/2,8 je dokonalým pracovním nástrojem pro fotografy sportu a fotoreportéry. Objektiv zachycuje jemné detaily a struktury a jeho vysoká světelnost f/2,8 nabízí výjimečnou míru všestrannosti při volbě času závěrky nebo hloubky ostrosti pro výrazné oddělení fotografovaného objektu od pozadí. Elektromagnetické ovládání clony zaručuje přesné nastavení clony a vyznačuje se extrémně nízkou chybovostí. Tento přesný mechanismus nabízí kromě zvýšené přesnosti nastavení clony také zvýšenou stabilitu automatického řízení expozice během sériového snímání - zejména při použití objektivu v kombinaci s telekonvertorem podporujícím elektromagnetické ovládání clony, jako je nový AF-S telekonvertor TC-14E III. K dispozici jsou tři zaostřovací režimy: A/M (upřednostňuje automatické zaostření i při použití zaostřovacího kroužku objektivu), M/A (umožňuje ihned přepnout v libovolném režimu automatického zaostřování na manuální provoz) a M (manuální zaostřování).
Režim SPORT
Osvědčená technologie redukce vibrací Nikon (VR) umožňuje fotografovat časy závěrky až o 4 EV delšími než obvykle, a zcela nový režim redukce vibrací SPORT dovoluje s perfektní brilancí sledovat (panorámovat) rychle se pohybující objekty. Režim SPORT je vytvořen tak, aby při fotografování rychlých pohybů poskytoval stabilní obraz v hledáčku, a umožňuje dosahovat snímacích frekvencí sériového snímání a minimálního zpoždění závěrky na obdobné úrovni, jaké lze dosáhnout při vypnuté redukci vibrací.

Nová optická konstrukce
Nová optická konstrukce využívá 16 čoček ve 12 členech včetně dvou fluoritových optických členů a dvou optických členů ze skel ED. Využití fluoritu pro dva přední optické členy vede k nižší hmotnosti přední části objektivu a posouvá těžiště směrem dozadu pro dosažení vyššího komfortu ovládání a stabilnějšího provozu. Fluoritové optické členy nabízejí také lepší optické vlastnosti, dosahují vysoké propustnosti světla, minimalizují barevnou vadu a mají mnohem menší rozptyl světla i v porovnání s optickými skly Super ED. Pro získání maximální brilance obrazu a minimalizaci reflexů a závoje jsou navíc aplikovány antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat. Objektiv je vybaven ochranným skleněným členem ve tvaru menisku a dodává se včetně filtru NC. V zadní části objektivu se nachází praktický zásuvný držák filtrů.

Vylepšená ergonomie, odolné provedení
Nový superteleobjektiv je díky použití fluoritových optických členů ve své konstrukci výrazně lehčí než předchozí model, a jeho hmotnost činí pouhých cca 3 800 g. Ergonomická vylepšení zahrnují nově tvarovaný prstenec se stativovým závitem, který nyní obsahuje ložiska pro plynulou změnu nastavení mezi orientací na šířku a na výšku. Integrovaná patice se stativovým závitem směřuje nyní k přední části objektivu a nabízí lepší vyvážení a komfortnější transport při upevnění objektivu na stativ. Součástí dodávky objektivu je i patice pro upevnění na jednonohý stativ. Sluneční clonu objektivu lze nasadit v obrácené poloze a ponechat na objektivu během jeho transportu.
Tělo objektivu nabízí profesionální odolnost proti prachu a vlhkosti, zatímco fluorová vrstva aplikovaná na ochranný skleněný člen ve tvaru menisku účinně odpuzuje vodu, prach a nečistoty, aniž by ovlivňovala kvalitu obrazu. Bezpečnostní slot umožňuje zajištění objektivu proti krádeži a součástí dodávky objektivu je masivní kufr CT-405 pro komfortní a bezpečný transport.

Nový telekonvertor 1,4×
Společnost Nikon dnes uvádí rovněž nový AF-S telekonvertor TC-14E III, který prodlužuje o 40 % ohniskovou vzdálenost vybraných objektivů NIKKOR. Telekonvertor je vhodný pro použití se světelnými objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností i se zoomem a nahrazuje současný AF-S telekonvertor TC-14E II. Vyznačuje se menší stavbou a vylepšenou ergonomií a je ideální pro fotografy sportu, fotoreportéry a fotografy zvířat v přírodě, kteří chtějí prodloužit dosah svých objektivů: při použití v kombinaci s novým objektivem NIKKOR 400 mm f/2,8 prodlužuje ohniskovou vzdálenost na 560 mm.
Optická konstrukce telekonvertoru maximalizuje optický výkon objektivu a minimalizuje barevnou vadu samotného telekonvertoru. Výsledkem jsou kvalitnější snímky s vyšším rozlišením i při plně otevřené cloně. Elektromagnetické ovládání clony maximalizuje přesnost expozic v kombinaci s kompatibilními objektivy. Přední a zadní optický člen jsou opatřeny fluorovou vrstvou odpuzující nečistoty a vlhkost, a robustní tubus telekonvertoru byl přepracován, aby nabízel profesionální odolnost proti klimatickým vlivům.