Panasonic uvedl na trh objektiv Lumix S 50 mm F1,8 pro full-frame těla s bajonetem L. Tento kompaktní objektiv má devět členů, včetně jednoho členu ED (Extra Low Dispersion) pro potlačení chromatické aberace a jednoho členu UHR (Ultra High Refractive Index). Podle společnosti Panasonic pomáhají tři asférické prvky objektivu dosáhnout vysokého rozlišení při světelnosti F1,8 a jejich hladký povrch zajišťuje příjemný bokeh. Objektiv má devítilamelovou clonu, která zajišťuje, že rozostřené světelné body zůstanou kruhové i po snížení clony, a jeho zaostřovací skupina je poháněna lineárním motorkem. Společnost Panasonic tvrdí, že objektiv má minimální zabarvení při ostření a mikrokrokové ovládání clony pro plynulou změnu clony. Objektiv má minimální zaostřovací vzdálenost 45 cm a maximální zvětšení 0,14x.

Objektiv 50 mm F1,8 má stejnou velikost a stejné těžiště a umístění ovládacích prvků jako objektiv 85 mm F1,8 a připravované objektivy 24 mm F1,8 a 35 mm F1,8, takže výměna objektivů při nasazení na gimbal (například) nebude vyžadovat mnoho nastavení.

Objektiv váží 300 gramů, je utěsněný proti povětrnostním vlivům a je určen pro provoz při teplotách do -10 stupňů.

Objektiv Lumix S 50 mm F1,8 můžete v červenci pořídit za 449 USD, takže předpokládejme cenu pod 400 EUR

Tisková zpráva

Panasonic rozšiřuje řadu objektivů o nový objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností F1,8 a velkou světelností pro fotoaparáty řady LUMIX S

Kompaktní a lehký standardní objektiv LUMIX S 50 mm F1,8 (S-S50)

Newark, NJ (1. června 2021) - Společnost Panasonic s potěšením představuje nový standardní objektiv LUMIX S 50 mm F1,8 (S-S50) s pevnou ohniskovou vzdáleností a velkou světelností jako druhý přírůstek do řady čtyř standardních objektivů s velkou světelností F1,8 založených na standardu systému L-Mount. Celkem čtyři objektivy F1,8 řady LUMIX S se vyznačují společnou velikostí a umístěním ovládacích prvků, které například usnadňují rychlou výměnu objektivu, když je fotoaparát na kardanové hřídeli, s minimálním nastavením připojených převodů. Vzhledem k tomu, že průměr je jednotný, mohou uživatelé používat stejné filtry i v této sadě objektivů. Průměr filtru je 67 mm s kruhovou clonou s 9 lamelami.

Objektiv LUMIX S 50 mm F1,8 se skládá z devíti členů v osmi skupinách, včetně tří asférických čoček, jedné čočky ED (Extra-Low Dispersion) a jedné čočky UHR (Ultra-High Refractive Index). Tři asférické objektivy dosahují u všech objektivů řady F1,8 vysokého popisného výkonu a krásného bokehu a jsou vhodné pro širokou škálu snímků, od portrétů po krajiny. Pozoruhodné je, že objektiv ED účinně potlačuje chromatickou aberaci.

LUMIX S 50 mm F1,8 vyniká také v oblasti záznamu videa díky mechanismu, který potlačuje dýchání při ostření, což byl dříve fatální problém všech výměnných objektivů určených pro fotografování. Tato výhoda spolu s mikrokrokovým ovládáním clony pro plynulé změny expozice umožňuje pořizovat video v profesionální kvalitě.
Objektiv LUMIX 50 mm F1,8 je kompaktní, lehký (přibližně 300 g), odolný proti prachu a stříkající vodě* a vydrží použití v náročných podmínkách až do 14 stupňů Celsia.

Objektiv LUMIX 50 mm F1,8 je navržen pro vynikající mobilitu.

Vyvíjí se také nové objektivy s vysokou světelností 24 mm a 35 mm F1,8, které dále rozšíří řadu objektivů LUMIX S.

Společnost Panasonic a systém L-Mount se zavázaly vyvíjet objektivy L-Mount, aby dále rozšířily svou řadu a uspokojily potřeby zákazníků.

Objektiv LUMIX 50 mm F1,8 bude k dispozici v červenci u vážených obchodních partnerů za 449,99 USD.

* Odolnost proti prachu a stříkající vodě nezaručuje, že nedojde k poškození, pokud je tento objektiv vystaven přímému kontaktu s prachem a vodou.

Specifikace objektivu Panasonic Lumix S 50mm F1,8

Hlavní specifikace
Typ objektivu Objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností
Maximální velikost formátu 35mm, Full Frame
Ohnisková vzdálenost 50 mm
Stabilizace obrazu Ne
Bajonet objektivu L-bajonet
Clona
Maximální clona F1,8
Minimální clona F22
Clonový kroužek Ne
Počet lamel clony 9
Optika
Prvků/skupin 9/8
Speciální prvky/povlaky 1 UHR + 1 ED + 3 asférické prvky
Zaostřování
Minimální vzdálenost zaostření 45 cm
Maximální poměr zobrazení 0,14×
Autofokus Ano
Typ motoru AF Lineární motor
Manuální režim Ano
Metoda ostření Interní
Stupnice vzdálenosti zaostření Ne
Stupnice hloubky ostrosti Ne
Omezovač vzdálenosti zaostření (limitér) Ne
Fyzikální vlastnosti
Hmotnost 300 g
Průměr 74 mm
Délka 82 mm
Materiál těla Slitina hořčíku
Těsnění Ano
Barva Černá
Filtrový závit 67 mm
Včetně sluneční clony Ne
Včetně stativové objímky Ne