Společnost Nikon vydává software Capture NX-D určený ke zpracování a k úpravám snímků RAW

Amsterdam, Nizozemsko, 25. února, Společnost Nikon oznamuje, že beta verze softwaru Capture NX-D určeného ke zpracování a k úpravám snímků RAW pořízených digitálními fotoaparáty Nikon bude ode dneška dostupná zdarma.

Nikon Capture NX-DCapture NX-D je bezplatná aplikace, která nahradí aktuálně nabízený program Capture NX 2. Snímky RAW (s příponou NEF nebo NRW) pořízené digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon, pokročilými fotoaparáty s výměnnými objektivy Nikon 1 a kompaktními digitálními fotoaparáty Nikon COOLPIX je možné načíst do aplikace a pomocí funkcí pro zpracování a úpravy z nich vytvořit dokonalé snímky ve vysoké kvalitě. Kromě snímků RAW lze v aplikaci upravovat také soubory JPEG a TIFF.

Společnost Nikon bude po dobu dostupnosti beta verze softwaru Capture NX-D pozorně naslouchat reakcím, žádostem a návrhům uživatelů, kteří tento software používají, na našich webových stránkách. Získanou zpětnou vazbu společnost použije ke zdokonalení oficiální verze aplikace, která vyjde později v průběhu roku 2014.

Po dobu dostupnosti beta verze softwaru Capture NX-D bude společnost Nikon i nadále poskytovat aktualizace a podporu k aplikaci Capture NX 2. Po vydání oficiální verze softwaru Capture NX-D však bude podpora aplikace Capture NX 2 prostřednictvím aktualizací ukončena.

Uživatelé budou o datu ukončení podpory aplikace Capture NX 2 včas informováni.

Společnost Nikon se těší, až vám bude moci oznámit datum vydání oficiální verze softwaru Capture NX-D.

Přehled
Název produktu: Capture NX-D (beta verze)
Datum vydání: 25. února 2014
Adresa URL: http://beta.nikonimglib.com/

Vývoj aplikace
Společnost Nikon doposud podporovala vysoce kvalitní zpracování a úpravy snímků RAW pořízených digitálními fotoaparáty Nikon prostřednictvím řady vlastních softwarových aplikací Capture NX (prodávaných samostatně).

Přestože software řady ViewNX pro prohlížení a úpravy snímků, který se dodává společně s fotoaparáty Nikon, také nabízí určité funkce pro úpravy snímků RAW, mnozí uživatelé požadovali pokročilejší nástroje.

Společnost Nikon proto vyvinula novou softwarovou aplikaci, která poskytuje stejné funkce pro zpracování a úpravy snímků RAW jako řada Capture NX a navíc je dostupná zdarma ke stažení z webových stránek Nikon.

Capture NX-D je softwarová aplikace vyvinutá zejména s ohledem na fotoaparáty Nikon a umožňuje získat dokonalé výsledné snímky prostřednitvím úprav a přizpůsobení pořízených snímků.

Hlavní funkce software Capture NX-D

1. Funkce pro úpravy a zpracování snímků RAW, známé ze softwaru Capture NX
Aplikace obsahuje funkce pro následnou úpravu snímků RAW pořízených digitálními fotoaparáty Nikon (s příponou NEF nebo NRW), například vyvážení bílé barvy nebo korekci expozice. Snímky můžete snadno upravit, jakmile je přenesete do počítače.
Aplikace podporuje také exkluzivní funkci Picture Control společnosti Nikon, která umožňuje specifikovat obrazové charakteristiky snímků.

2. Podpora jednoduchých úprav snímků JPEG a TIFF
Vedle nástrojů pro zpracování a úpravy snímků RAW nabízí tento software stejné funkce jako aplikace Capture NX 2. U snímků JPEG a TIFF s ním můžete upravovat tónové křivky, jas a kontrast a také korigovat barevnou vadu a vinětaci způsobenou objektivy.

3. Plovoucí palety, které se snadno používají na více obrazovkách
Při použití dvou nebo více monitorů je možné rozšířit oblast zobrazení snímku tím, že přesunete jednotlivé plovoucí palety funkcí pro úpravy. Chcete-li si usnadnit práci, můžete spojit dvě nebo více plovoucích palet a pohybovat s nimi současně.

4. Různá zobrazení, jako například několik snímků vedle sebe nebo porovnání snímků před úpravou a po ní
Okno aplikace bylo upraveno tak, aby se s ním pracovalo snadněji. K dispozici je zobrazení náhledů, filmového pásu, jednotlivých snímků a zobrazení na celou obrazovku. Pokud vyberete zobrazení filmového pásu, náhled lze umístit nad nebo pod obrazové pole, případně doleva či doprava od něj.

Navíc máte k dispozici zobrazení pro porovnávání snímků, a můžete tak porovnávat několik souborů nebo jednotlivý snímek před úpravami a po nich. Pokud při porovnávání zvětšíte část jednoho snímku, dojde k automatickému zvětšení stejné části druhého snímku. Díky tomu můžete snadněji provádět úpravy a současně porovnávat jejich efekt s původním snímkem.

5. Zavedení doprovodných souborů, které uchovávají původní data a chrání je před odstraněním
Nově jsme zavedli použití samostatných doprovodných souborů, kam se ukládají snímky v původním stavu před úpravami.

Díky ukládání dat do chráněných souborů mohou uživatelé obnovit snímky RAW v původním stavu po pořízení, aniž by bylo nutné vracet předchozí úpravy.

6. Další funkce
Dále v aplikaci najdete funkce filtrování, pomocí kterých mohou uživatelé snadno najít hledané snímky. K filtrování lze používat kritéria, jako je název fotoaparátu nebo ohnisková vzdálenost objektivu, která jsou uložena v metadatech. Současné úpravy více souborů už nemusí být díky dávkovému zpracování tak náročné. Po zpracování je možné snímky RAW přenést do jiné aplikace v 16bitovém formátu TIFF.


Systémové požadavky aplikace Capture NX-D (beta verze)

Windows
Operační systém:
32bitová nebo 64bitová verze systému Windows 7, 64bitová verze systému Windows 8.1
CPU: Kompatibilní s CPU Pentium (doporučuje se procesor Core i5 nebo výkonnější)
RAM (paměť): 2 GB nebo více (doporučeny 4 GB nebo více)
Volné místo na pevném disku: K instalaci je potřeba 800 MB nebo více (doporučuje se 2 GB nebo více)
Rozlišení obrazovky: 1 280 × 768 pixelů nebo více
Ostatní: Beta verze je dostupná pouze ke stažení, proto je potřeba připojení k internetu.

Macintosh
Operační systém:
64bitové verze systému OS X 10.8 nebo 10.9
Procesor: Core 2 Duo nebo lepší (doporučuje se Core i5)
RAM (paměť): 4 GB nebo více
Volné místo na pevném disku: K instalaci je potřeba 800 MB nebo více (doporučuje se 2 GB nebo více)
Rozlišení obrazovky: 1 280 × 768 pixelů nebo více
Ostatní: Beta verze je dostupná pouze online, proto je potřeba připojení k internetu.

Technické údaje oficiální verze aplikace budou oznámeny, jakmile budou připraveny ke zveřejnění.