Stativ jen pro Sony A7 a A9, jakože, cože...?

Zajímavostí od výrobce Manfrotto je jejich TOP model stativu verze Befree GT, jenž je určen výhradně pro uživatele fotoaparátů Sony Alpha A7 a A9. Konkrétně se jedná o modely A7 II, A7 III, A7R II, A7R III, A7S II a A9.
Možná si říkáte stejně jako my "proč je ten stativ vhodný jen pro určitý typ foťáku a v čem je ten zakopaný pes".
Vtip je v tom, že Manfrotto vytvořilo speciální rychloupínací destičku, na které je hrana a o ni se přesně zapře tělo fotoaparátu. Fotoaparát je k destičce klasicky připevněn šroubem a navíc drží zapřen o přední plochu destičky na níž je hrana. Tato "vychytávka" tak zcela odstranila možnost pootočení fotoaparátu vůči destičce. S takto upevněným fotoaparátem můžete vyváděl různé fotografické lotroviny a on bude vždy zcela pevně držet v pozici, ve které má. Ale pozor, destičku lze použít na výše zmíněné modely jen pokud nepoužíváte bateriový grip, nebo adaptéry objektivů, které zasahují do spodní části těla.
Nicméně, pokud namítáte, že toto můžete dělat s vaším fotoaparátem a stativem také, protože rychloupínací destičku máte k fotoaparátu pevně přidělanou, tak... máte pravdu.
Manfrotto si zkrátka řeklo, že to udělá pro stále se rozrůstající rodinu uživatelů Sony takto a tak se také stalo.
Pokud se vám Manfrotto Befree GT líbí a vy nejste majitelem fotoaparátu Sony, nezoufejte. Manfrotto nabízí tento set s klasickou rychloupínací destičkou, která je kompatibilní s celosvětově nejpoužívanějším systémem Arca a také Manfroto RC2.
Za destičku kompatibilní se systémem Arca bychom Manfrotto chtěli dodatečně pochválit, protože již bylo na čase zkombinovat tyto dva systémy.

Befree GT je možné zakoupit ve třech provedení. Kulová hlava je u všech tří setů stejná a v jednom případě (Sony) se liší jen destičkou. Nohy stativu jsou vyrobené z hliníku a nebo z karbonu.

  nosnost hmotnost max. výška cena
Manfrotto Befree GT karbon pro Sony 10 kg 1550 g 162 cm 9.430 Kč
Manfrotto Befree GT karbon 10 kg 1550 g 162 cm 9.430 Kč
Manfrotto Befree GT hliník 10 kg 1900 g 164 cm 5.970 Kč